tiistai 28. kesäkuuta 2011

Ikean sälepohjalle uutta käyttöä

Kolmisen vuotta vanha Ikean edullinen sängyn sälepohja Sultan Lade antoi lukuisten korjaustoimenpiteiden jälkeen jälleen periksi ja romahdutti minut Sultan-patjoineni vasten lattiaa. Hain kyseisestä kalustetalosta uudet liimapuiset, joustavat Sultan Luröy -sälepohjat, jotka osoittautuivat todellakin vajaan kolmen euron lisäinvestoinnin arvoisiksi tarjotessaan lisää joustoa patjan alle.

Vanhat Lade-säleet päätyivät kuitenkin talouden sisäiseen kierrätykseen, sillä koostuvathan pohjat sinänsä käyttökelpoisista 80 cm pitkistä suorista laudanpätkistä. Takapihalla on ollut jo jonkin aikaa tarvetta juuri samanmittaisille laudoille puisten 80x80 cm terassilaattojen aluspuiksi. Tarjonta kohtasi tarpeen siis juuri sopivasti.

Ensin sälepohjat purettiin irtolaudoiksi irroittamalla säleistä niitit ja säleitä toisissaan kiinni pitävät nauhat. Tämän jälkeen säleet olisi voinut vielä hioa, mutta sopivan hiomapaperin puuttuessa ja käsittelemättömän puun ollessa kyseessä, siirryttiin nyt suoraan suojaukseen. Säleet siveltiin Tikkurilan ruskealla Valtti Kaluste- ja terassiöljyllä, joka antoi säleille mukavan tumman sävyn. Eivät säleet varmasti vanhojen puulaattojen pohjassa montaa vuotta kestä, mutta ainakin ne siirtyvät lopulta vanhojen tukipuiden tapaan takaisin luonnon kiertokulkuun ja mullaksi.

Terassin huollosta ylijääneitä sälepohjan osia on tarkoitus käyttää myöhemmin vielä muissa asunnon kalusteprojekteissa kuten peilikaapin rungossa.

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Laboratorioliha hillitsee päästöjä

Oxfordin ylipistossa on tutkittu mahdollisuutta kasvattaa laboratoriossa eläinlihaa vastaavaa syötävää keinolihaa. Suomalaisen Hanna Tuomiston johtaman tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja perinteisen maanviljelyn ja lihantuotannon kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Keinolihalla eläinperäisen lihantuotannon korvaaminen vähentäisi ruoaksi tarkoitetun lihan valmistuksen aiheuttamia päästöjä jopa 96 %, kertoo The Guardian. Energiaa laboratoriolihan valmistus kuluttaisi 7-45 % perinteistä tapaa vähemmän, vettä koko prosessissa kuluisi vain 1 % ja maa-alaa 4 % nykyisestä tarpeesta.

Tuomiston mukaan ensimmäiset keinolihatuotteet saataisiin kauppoihin jo viiden vuoden kuluttua, mikäli projektille saadaan kunnollinen rahoitus. Lihankulutuksen odotetaan kaksinkertaistuvan vuoden 2001 tasosta vuoteen 2050 mennessä, joten tarve taloudellisemmalle ja ympäristöystävällisemmälle lihantuotannolle on ilmiselvä. Nykyisellään karjatalous tuottaa noin 9 % ihmisen toiminnasta johtuvista hiilidioksidipäästöistä. Tämä on suurempi osuus kokonaispäästöistä kuin mikä aiheutuu maailman auto-, juna- ja lentoliikenteestä.

Siihen, pitäisikö teollisesta lihantuotannosta siirtyä laboratoriotuotantoon, Tuomisto ei ota kantaa, vaan esittelee tutkimustuloksensa vain ratkaisumallina maailman ruoantarpeen ja maatalouden päästöjen kasvuun.

Tämän jutun kuvana on Pieter Aertsenin öljyvärimaalaus Lihakoju ja pyhä perhe jakamassa almuja vuodelta 1551. Teos on teemaltaan uskonnollinen, eikä ottanut aikanaan kantaa lihantuotannon trendeihin, vaikka toisinkin voisi kuvitella.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Tuuleta ajatuksiasi



Työpaikkani aulassa on suuri näyttö, josta voi aamuisin sisään tullessaan nähdä paitsi päivämäärän ja nimipäiväsankareiden nimet, myös lainauksen joltain historian henkilöltä. Viime viikolla ruudulla oli mainio toteamus Pulitzerilla ja Nobelin kirjallisuudenpalkinnolla tunnustetulta yhdysvaltalaiskirjailijalta John Steinbeckiltä

Kyky ajatella tänään erilailla kuin eilen erottaa viisaan itsepäisestä.

Toivon kaikkien välillä tuulettavan ajatusmaailmaansa toisinajattelijan roolissa. Toisen, eri tavalla ajattelevan ihmisen kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta kannattaa hetki pohtia sitä mistä tämä toinen mielipide juontaa juurensa. Käsiteltävällä aiheella ei ole juurikaan merkitystä, aina kannattaa miettiä asioita myös toisesta näkökulmasta. Tämä lisää paitsi aitoa suvaitsevaisuutta, myös luovuutta, sillä välillä ratkaisut moniin elämän eteen tuomiin ongelmiin saattaa löytyä juuri ajatusmalleista, jotka eivät luonnostaan pyöri oman pään sisällä.

Ei ole selkärangatonta tai periaatteistaan luopumista myöntää rohkeasti olleensa aiemmin väärässä ja muuttamalla mielipidettään uuteen suuntaan pohdittuaan asiaa uuden tiedon tai tunteiden valossa.

John Steinbeckin sielunmaisemaan voi tutustua mm. teoksissa Hiiriä ja ihmisiä, Eedenistä itään sekä Vihan hedelmät. Nämä löytyvät melko varmaan lähimmästä kirjastostasi.