keskiviikko 21. helmikuuta 2007

Mac OS X uudistuu

Applen odotetaan julkaiseva lähipäivinä uuden käyttöjärjestelmänsä Mac OS X:n Leopard -nimellä kulkevan version. Ei ole pitkäkään aika siitä, kun Microsoft julkaisi uuden Windows Vistansa. Kevytmuotoista vertailua on nyt siis helppo suorittaa. Itse olen viimeiset 10 vuotta käyttänyt Windowsia kotona, lukuunottamatta niitä muutamaa viikkoa joina koitin pärjätä Linuxilla. Olen kuitenkin opiskelun ohessa joutunut käyttämään paljon Macceja, mm. videoeditoinnissa, sekä äänen- ja kuvankäsittelyssä. En laske olevani kummankaan käyttöjärjestelmän erityinen fani, joten en myöksään pode suuria ennakkomielipiteitä kumpaankaan suuntaan.

Siltikin mutu-mielipiteeni on vahva. Jotenkin Windowsin Vista tuntuu kaiken markkinointirummutuksen jälkeen olevan vain ulkonäöllinen päivitys vanhaan XP:hen. Onhan ne savulasilta näyttävät ikkunanreunat hienot, mutta mitä sitten? Työpöytäohjelmat, eli widgetit tulivat Vistaan, mutta mitä sitten? OS X:ssä ne ovat olleet jo pidemmän aikaa mukana. Eipä sillä, että Leopardikaan hirveästi uutta verta Macin käyttöjärjestelmään toisi. Mainostetuista ominaisuuksista itseäni kiinnostavat eniten parannelti iCal -kalenteriohjelma, sekä melko scifi-tyylinen tiedostojen palautusjärjestelmä "Time machine". Lisäksi Leopard tuo tullessaan Linuxista tutut useat yhtäaikaiset ja rinnakkaiset työpöydät. Muut ominaisuudet tuntuvat olevan pääasiassa samaa luokkaa Vistan savulasi-ikkunoiden kanssa, kauniita katsella, mutta harvoin tehokäyttäjälle hyödyllisiä.

Jokatapauksessa, mikäli nyt pitäisi päättää, valitsisin Mac OS X:n kotitietokoneeseeni (mieluiten kannettavan kuoriin piilotettuna) ja työkoneeseen Windows Vistan. Vistan valinta OS X:n yli johtuu täysin siitä, että työn puolesta on tarkoitus kehittää nimenomaan Windows sovelluksia, joita ei tietenkään Macilla pääsisi testaamaan. Kummallakin käyttöjärjestelmällä on varmasti fanaattiset kannattajansa ja sitten on joukko meitä, joille periaatteessa kumpi tahansa käy, ellei työ sanele kehitysympäristön valintaa.