sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Annan kanssa keittiössä: gnocchit pekoni-tomaatti-kastikkeessa.

Seuraan jonkin verran erilaisia ruoanlaitto-ohjelmia teeveestä, ja kun LIV-kanava joskus n. vuosi sitten aloitti toimintansa, löytyi heidän ohjelmistostaan nopeasti uusi suosikki. Anna Olson on kanadalainen kokki, jonka reseptit vaikuttivat hyviltä ja mielenkiintoisilta. Esitin joskus toiveen siitä, että saisin jonkin hänen kirjoittamistaan keittokirjoista lahjaksi, ja kuukausi takaperin olleilla synttäreilläni sellainen sitten paketista kuoriutui. New ways with the classics- kirja sisältää Annan omia tulkintoja useammista klassikkoresepteistä. Kirjan monista ohjeista ensimmäiseksi kokeiluun päätyi kuitenkin italialaishenkinen ateria, johon kuuluu gnoccheja pekoni-tomaatti-kastikkeessa.

Gnocchit ovat siis alkuperältään (ilmeisesti) italialaisia perunasta tehtyjä palluroita, jotka tuorepastan tapaan keitetään vedessä muutaman minuutin ajan. Niiden tekeminen oli yllättävän helppoa ja hauskaa: onnistunee varmasti vaikkei mikään varsinainen mestarikokki itse olisikaan. Gnoccheissa on hauska rakenne ja ne ovat mukavaa vaihtelua ainaiselle pastan ja riisin puputtamiselle. Tämän ohjeen kastike oli melko tujakan makuista, mutta jos ei karsasta punaviinin makua, niin kuitenkin varsin kokeilemisen arvoista.

Resepti on oma käännökseni alunperin englanninkielisestä ohjeesta. Kirja antaa mitat amerikkalaisten mittayksiköiden lisäksi myös grammoina ja millilitroina, joten käytän siis niitä koska ne on helpompi ymmärtää. Joitakin ainesosia jouduin hiukan soveltamaan, mutta luulisin että maut ovat ainakin hyvin lähellä alkuperäisiä.


Gnocchit


500 g jauhoisia perunoita
155 ml vehnäjauhoa
1 suuri muna
1 1/2 tl oliiviöljyä
1/2 tl raastettua sitruunan kuorta
1/2 tl suolaa
1/4 tl jauhettua mustapippuria
ripaus jauhettua muskottia

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele perunoita useammasta kohdasta haarukalla. Laita perunat uunipellille ja paista kunnes ne ovat pehmeitä, eli suunnilleen tunnin ajan. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että niitä pystyy kuorimaan.


Kuori perunat, laita kulhoon ja muussaa ne haarukalla pieniksi. Lisää perunoiden sekaan jauhot, muna, oliiviöljy, sitruunan kuori ja mausteet ja sekoita vain sen verran että ainekset menevät sekaisin. Kippaan taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja jaa se kahdeksaan osaan.


Ota yksi paloista ja rullaa sitä käsiesi välissä ja pöydän pintaa vasten, kunnes siitä tulee n. 30 cm pitkä nauha. Leikkaa nauha noin sentin paloiksi ja aseta leikatut gnocchit kevyesti jauhoitetun leivinpaperin päälle. Toista lopuilla taikinan paloilla. (Gnocchit voi tehdä valmiiksi jopa 8 tuntia ennen tarjoilua ja jäähdyttää, tässä vaiheessa niitä voi myös pakastaa.)


Keittämistä varten kiehuta kattilassa vettä, jonka sekaan on lisätty suolaa. Lisää gnocchit veteen ja keitä kunnes ne nousevat pintaan. Tähän ei mene kuin pari minuuttia, joten mahdollinen kastike kannattaa valmistaa ennen gnocchien keittämistä.

Kastike

3 paksua pekoniviipaletta kuutioituna (käytin paketillisen amerikan pekonia)
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
125 ml punaviiniä
1 tölkki kuutioituja tomaatteja (laitoin tomaattimurskaa)
2 laakerin lehteä
suolaa ja pippuria
(parmesaania)

Paista pekoni pannulla kohtuullisella lämmöllä kunnes se on rapeaa. Ota pekoni pannulta sivuun ja paista valkosipulia hetki pekonista jääneessä rasvassa. Lisää viini varovasti (voi roiskua) ja sitten tomaatit ja laakerin lehdet. Anna hautua noin kymmenen minuuttia ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita pekonit takaisin kastikkeen sekaan ja lisää myös keitetyt gnocchit. Lisää annosten päälle halutessasi parmesaanijuustoa. Tarjoile.

(Resepti: In the kitchen with Anna: New ways with the classics - Anna Olson)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti