keskiviikko 28. helmikuuta 2007

Perintö(vero) pois

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuksen mukaan 70% suomalaisista tahtoisi luopua perintöverosta. Yllättävää ei liene se, että 31-40 -vuotiaista jopa 79% haluaisi ko. veron pois. Johtuisikohan tämä siitä, että he ovat näinä vuosina itse siinä perintöjä saavassa ryhmässä...

Yllättävää ei myöskään ole se, että perintöveron alasajoa toivovat puolueet ovat RKP ja Kokoomus. Sopii kuin nappi silmään näiden puoluiden stereotypiaan "isin rahoilla" rikastuneista pikkuporvareista. Ja kyllä, olen aina välillä kokoomuksen kannattaja itsekin. Tässä asiassa en kuitenkaan yhtään. Yrittäjyyden tukemisen ymmärrän ja sen, että jokaisella on tasavertainen mahdollisuus menestyä tässä yhteiskunnassa riippumatta siitä kuinka varakkaaseen sukuun sattui syntymään. Mikäli perintövero poistetaan, alkaa Suomeenkin ilmestyä pikkuhiljaa vielä selkeämmin rikkaita sukuja. Ja rahahan menee rahan luokse, joten ei se varakkaana pysyminen enää kolmannen polven miljonäärille kovin suuri ongelma ole.

Nyt kun suuret ikäluokat alkavat olla siinä iässä, että he tarvitsevat valtion kustantamaa hoitoa, olisi naurettavaa poistaa perintövero tällaisella hetkellä. Mielestäni perintövero voitaisiin seuraavaksi 30 vuodeksi nostaa tasolle 100%, jolloin saataisiin mukavasti katettua jälkikäteen kaikki hoitokustannukset ja vanhuspalvelut. Kannatan ehdottomasti perikotimaista holhousyhteiskuntaa, joka tasapäistää kaikki jo syntymästään samaan riviin. Ainoastaan tasavertaisten mahdollisuuksien tarjoaminen menestymiseen ja elämään takaa hyvinvointiyhteiskunnan perustan.

Lähteet:
EVA:n tutkimus (PDF) via Talentum via Kulutusjuhla