maanantai 16. huhtikuuta 2007

Peeärrää

Sitä se sitten on. PR eli Public Relations tai valitettavasti tässä tapauksessa PutkiRemontti. Näin kun on vanhoihin asuntoihin tykästynyt, soi välillä päässä Kummelin "Kelle nalli napsahtaa" laulu ja vihdoin tänä vuonna löytyy minunkin asuntoni voittajien listalta. Hurraa. Asun siis kerrostalossa (henkisesti kartanossa!), joka on rakennettu siinä 1962 paikkeilla. Rakennus on putkiremontoitavien talojen priimaikää, sillä yleensä putkiremontit tehdään noin 50 -vuotiaisiin taloihin [Edith Ahola, Mainio.net Taloustaito 2/2004].

Omassa taloyhtiössäni on kaksi rappua ja yhteensä hieman yli 50 asuntoa. Putkiremontti on alkanut nyt kellarista, jossa pääputket uusitaan ensin kokonaan, jonka jälkeen B-rappu pääsee remonttiin. Remontti tehdään yleensä nousulinjoittain, eli yhden rapun kaikki päällekkäin sijaitsevat asunnot remontoidaan kerralla, sitten naapuri, ylä- ja alakertoineen. Oma asuntoni on kuulemma vuorossa ehkä ensi keväänä. Tiedotus ei toimi, sillä edes talonmies ei asiasta osannut varmaa tietoa antaa.

Putkiremontissa asukkaan tehtävänä on suojata irtaimisto ja hoitaa riittävästi tilaa rakennustarvikkeille ja työmiehille. Remontin aikana ovi porraskäytävään on auki, pöly lentää ja vesi on poikki, joka näin lemmikkiomistajana kauhistuttaa jo nyt, nuo lemmikkirotat kun ovat todella herkkiä vedolle ja huonolle ilmalle. Lisäksi asuntoni on niin pieni, että käytännössä minulle jää tilanraivauksen jälkeen asumispinta-alaa noin 8 neliömetriä. Vedetön vaihe kestää yleensä 4-8 viikkoa remontin aikana [Kerrostalon putkiremontti, Kaupunginosat.net], joskin koko remontti saattaa kestää asunnossa 3-4 kuukautta [Oma asunto työmaana, Timo Tossavainen, Taloyhtio.net].

Mutta koska tuppaan ajattelemaan asioita positiivisesti, tarkoittaa tämä samalla kylpyhuoneen uusiutumista ja sitä, että keittiöön alkaa vihdoin tulla kylmää vettä muutenkin kuin lorottamalla. Minkähänlaiset kaakelit mahtaa tulla vanhojen tilalle, antaakohan vuokranantaja minulle jotakin sananvaltaa asiassa ja olisikohan mahdollista vaihtaa istuma-amme hienoon suihkuseinään. Tiedän kyllä itse millaisen kylpyhuoneen asuntooni haluaisin, mutta valitettavasti sen toteutuminen ei ole mahdollista niin kauan kun asuntoa en omista.

1 kommentti:

  1. Kokemuksia putkiremontista.

    Alkujärkytyksen jälkeen ikävin asia on matka lähimpään vessaan. Varsinkin pissahätään herääminen tuntia ennen herätyskelloa on ikävää.

    Pölyä tulee nykyään yllättävän vähän. Imurisysteemit ovat tehokkaita. Silti erityisesti koneet, joissa on hienoja liikkuvia osia, kannattaa suojata. Esimerkiksi kovalevyt ja CD-soittimet. Pölyä kannattaa pyyhkiä vaikka sitä tulisi vielä myöhemmin lisää. Loppujen lopuksi siinä pääsee vähemmällä. Mitä ohuempi kerros, sitä helpompi puhdistaa.

    Pölyä tulee erityisesti alkuvaiheessa. Kun uudet putket ovat paikallaan ja lattiassa uusi betoni, ollaan jo voiton puolella.

    Useimmat asukkaat lähtevät remottia pakoon. Yhteisvessoissa ja -suihkuissa on mukavasti tilaa.

    Eläminen sujuu aika hyvin jos makuuhuoneen ja työpaikan välissä on sekä rakennusaikainen muoviseinä että ovi. Muussa tapauksessa voi olla vaikeampaa. Naapuri on kokeillut ja suosittelee päivittäistä siivousta kun työmiehet ovat lähteneet. Pöly kulkee ennen muuta kenkien pohjissa.

    Asuintiloissa kannattaa pitää aina tuoreehkoa vesipulloa. Suosittelen 1,5 litran limsapulloa. Se riittää, mutta isompien kuljettaminen alkaa olla hankalaa. Tai kyllä niitä voi kantaa, mutta niitä ei oikein viitsi täyttää tarpeeksi usein.

    Aamu- ja iltapesuajat kannattaa ottaa käyttöön. Samalla tiskata astiat, pestä hampaat, ajaa parta, käydä vessassa jne. Huono puoli, että nämä ajat ovat yleensä samat kaikilla, eli voi joutua jonottamaan.

    Omaa turvallisuuden tunnetta lisää jos yrittää pysyä työmiesten kanssa ystävällisissä väleissä. Tämä ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista. Kaikki eivät ole näköjään tottuneet tervehtimiseen jne.

    Remonttiin kannattaa sopeutua heti ja ottaa seikkailuna mieluummin kuin odottaa loppumista. Odottavan aika tulee pitkäksi.

    Putkiremontti on taloyhtiölle ja sen hengelle sama kuin kahden viikon purjehdusretki parisuhteelle. Kaikenlaista voi nousta esiin.

    VastaaPoista