keskiviikko 30. toukokuuta 2007

Toimesta tuumaan

Melko hurjalta kuulostavat ajatukset Talouslehden artikkelissa, joka käsittelee valtiovarainministeriön vuoden 2007 talouspoliittista strategiaa etenkin ilmastopoliittisten päätösten osalta. Euroopan Unionissa ei ilmeisesti ole aivan kaikki jauhot pussissa kun ilmastokysymyksistä keskustellaan. Suomeen ehdotetaan uutta sellutehdasta, jonka jätelientä polttamalla syntyisi uusiutuvasta luonnonvarasta energiaa. Logiikka loppuu lyhyeen.

Mikäli EU:n tavoite, eli 20% vähennys kasvihuonepäästöissä toteutuu, tulee valtiovarainministeriön mukaan Suomesta katoamaan vuoteen 2020 mennessä 40.000 työpaikkaa energiantuotannon, sekä metalli- ja metsäteollisuuden aloilta. Nyt pitäisi toteuttaa jälleen vahvalla kädellä suurta linjausta, jonka myötä Suomesta on tulossa innovaatio ja IPR-maa teollisen maan raunioille. Jälleen kaivataan kotimaista osaamista juurikin energiantuotannon alalla, jossa erilaiset henkilökohtaiset energiantuottamistavat ovat maailmalla yleistymään päin. On kotipihaan asennettavaa tuulivoimalaa ja kattoon kiinnitettävää aurinkovoimalaa. Missä ovat kotimaiset massamarkkinoille suunnatut henkilökohtaiset energiantuotantoratkaisut? Uskon, että tuosta 40.000 työpaikasta voitaisiin melkoinen osa siirtää tällaisten tuotteiden kehitys-, jälleenmyynti- ja asennustehtäviin.

Suomessa on aika käyttää aivoja lihasten sijaan. Oma teesini on korkeateknologinen osaaminen, tuotannon hallinta ja asiakaspalvelu. Kotimaisten tuotteiden suunnitteluun ja kehittämiseen pitäisi panostaa huomattavasti aikaisempaa enemmän ja siirtää kallis tuotantovaihe sinne, jossa se osataan tehdä sopuisaan hintaan. Väistämättä Suomi ajautuu tilanteeseen, jossa vain erikoistuotteet kannattaa valmistaa oman maan kamaralla. Asiakkaalle räätälöidyt tavarat, sekä pientuotanto säilyy Suomessa. Suurten tehtaiden ja tuotantolaitosten aika alkaa kuitenkin olla ohi ja liukuhihnat korvautuvat kovaa vauhtia toimistotuoleilla. Yhtä nopeasti hikinen voimatyö tulee muuttumaan yhä enemmän Lego-palikoiden voimalla pyöriväksi brainstormingtyöksi.