lauantai 9. kesäkuuta 2007

Kilpaileminen kannattaa

Joskus osallistuminen erilaisiin kilpailuihin kannattaa. En nyt puhu mistään perinteisistä tuotekilpailuista, joita löytyy esim. kilpailut.net palvelusta. Osallistua voi myös oman ammattialan avoimiin kilpailuihin, jollaisia löytyy lähes jokaiselle ammattiryhmälle jatkuvasti avoinna olevina. Itse päädyin ottamaan osaa vuoden kestäneeseen OtaDigi Kanssakäyvänäköradiokilpailuun, joka on VTT:n ja Helsingin teknillisen korkeakoulun järjestämä. Kilpailuun osallistuvan tuli luoda toimiva digitelevisioon liittyvä tuote- tai palvelukonsepti.

Oma konseptini "DigiMall" oli superteksti-tv:n tekniikkaa hyödyntävä television kautta käytettävä tuotekuvasto, joka on sidoksissa kulloinkin kanavalla esitettävään ohjelmaan. Perimmäinen idea oli etsiä uusia kanavia mainostajille, sillä tallentavien digiboksien yleistyessä mainoskatkojen huomioarvo tulee vähentymään huomattavasti. DigiMall toimii niin, että jokainen mainostaja saa ostaa tuotteilleen tilaa haluamistaan tv-ohjelmista. Esimerkkinä Hobby hall ostaa mainospaikan Salatuista elämistä, jolloin mainostajan tuotteita käytetään lavastuksen ja puvustuksen osana (product placement) ja nähtyään itseään miellyttävän tuotteen, katsoja voi yhdellä kaukosäätimen napinpainalluksella siirtyä DigiMall ostossovellukseen, jossa ohjelmassa näkyviä tuotteita voi selata kuin paperikatalogia ikään. Tilaaminen onnistuu tekstiviestillä ja tuote toimitetaan postin kautta kotiin. Konseptissa yhdistin siis perinteisen median puolelta paperimuotoiset tuotekuvastot, television tuotesijoittelun ja nettikaupan helppokäyttöisyyden. DigiMall on konseptina myös täysin toimiva mobiilitelevisioon.

Ensimmäinen palkinto meni sivu suun mielenkiintoiselle TV'oke karaoke-televisiosovellukselle, mutta kunniamaininnan sain, sekä palkinnoksi Marja Kurjen suunnitteleman kravatin. Pienenä tyyli- ja tapavihjeenä VTT:lle, että vaikka lahja olikin mieluisa yllätys, solmion ostaminen toiselle ihmiselle vaatii tämän makutottumusten perinpohjaista tuntemista, eikä solmiota usein suosita lahjana kuin aivan läheisille ihmisille. Palkinto oli kuitenkin erittäin motivoiva ja suosittelen kaikille blogin lukijoillekin, että osallistutte rohkeasti alanne kilpailuihin. Osallistumalla saa kokemusta ja usein tärkeää palautetta omasta toiminnasta ulkopuolisilta henkilöiltä. Vastaavaa palautetta ei välttämättä saa tutussa ympäristössä, koulussa tai työpaikalla.

Huom. Myös vuoden 2008 kanssakäyvänäköradiokilpailu on julistettu alkaneeksi!