Onko kuvien käsittelyyn käyttämäsi ohjelma vanhentunutta mallia, huonosti tarpeisiisi sopiva tai peräti piraattikopio? Kiinnostaisiko sinua vaihtaa ohjelmasi ilmaiseen ja ammattitasoiseksi kehuttuun malliin?
Testasin syksyn työrupeamaa varten vapaan lähdekoodin kuvankäsittelyohjelma Gimpiä jälleen kerran. Tällä kertaa alustana oli Linuxin sijasta Windows. Linux-puolella Gimpin käyttöni kariutui lähinnä itse käyttöjärjestelmän puutteisiin, sillä millään konstilla en saanut piirtopöytääni toimimaan Ubuntu Linuxissa.
Windows-puolella piirtopöytä toimii automaattisesti, mutta millainen työkalu Gimp todellisuudessa on. Piirtopöydän kera ohjelma on lähes käyttökelpoinen. Jokaisen piirtovedon jälkeen tosin sovellus miettii jotakin ne pari ratkaisevaa millisekuntia kun tekisi mieli jo piirtää seuraavaa viivaa. Tämä ei ole hyväksyttävää, mikäli piirtopöytä on tärkeä ja jokapäiväinen työkalu. Piirtojäljen tulee syntyä katkoitta ja viiveettä. Myöskään piirtojen välissä ei saisi olla katkoa sovelluksen toiminnassa.
Toisena ongelmana koen ohjelman erittäin huonon käyttöliittymän - tai oikeammin koko käyttöliittymän puuttumisen. Sovelluksen työnäkymä koostuu irrallisista ikkunoista, jotka toimivat kuten Windowsin normaalit sovellusikkunat. Tämä tuottaa ongelmia, sillä välillä tärkeät työkalut hukkuvat muiden sovellusten taakse, etenkin jos työn lomassa on vaihdettava näkymää välillä sovelluksesta toiseen. Gimpshop -laajennus korjaa kuitenkin tämän ongelman melko hyvin. Gimpin heikkoudet nousevat esiin Adobe Photoshopiin tottuneelle lähes jokaisessa toiminnossa. Esimerkkinä kuvan tallentamisesta puuttuva esikatselunäkymä ja vaillinaiset tallennusoptiot monen tiedostomuodon kohdalla. Myös kuvien peruskäsittelystä puuttuu monia ammattilaistason ohjelmista tuttuja ominaisuuksia. Esimerkiksi kuvan muuntaminen tietokonenäytölle suunnitellusta kuvasta televisiossa toimivaan 16:9 kuvaformaattiin on todella hankalaa ilman pikselileveyttä muuttavia esiasetuksia.
Gimp soveltuu kuitenkin hyvin valokuvien käsittelyyn ja yksinkertaisen grafiikan tekemiseen. Valokuvanmuokkauksessa tarvittavia säätöjä Gimpistä löytyy runsaasti, joskin osa säädöistä toimii hitaammin kuin kaupallisissa ohjelmistoissa. Mikäli kuvankäsittely on osa päivittäistä työtäsi tai opiskeluasi, suosittelen silti panostamaan laatuun ja kalliista hinnasta huolimatta ostamaan Adobe Photoshopin, joka on ollut jo vähintään viimeisen 10 vuoden ajan alan standardityökalu - eikä syyttä. Ehkä Gimpin kaltaiset ilmaiset vaihtoehdot vielä nousevat kaupallisten esikuviensa tasolle, mutta näillä näkymin siihen tulee kulumaan vielä vuosia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti