maanantai 9. heinäkuuta 2007

Niin makaa kuin patjan ostaa

Blogin lukijoilta kaivataan nyt apua. Kertokaa kokemuksenne patjoistanne. Mistä ostitte, onko joustinpatja, vaahtomuovipatja vai runkopatja? Mitä hyviä ja huonoja puolia patjassanne olette havainneet? Vai onko patja ollut niin hyvä, että sen ominaisuuksia ei yksinkertaisesti ole tullut edes pohdittua?

Itselläni on ollut käytössä halpa vaahtomuovipatja, joka kuitenkin jo parin viikon käytön jälkeen muuttui muhkuraiseksi ja aiheutti selkäkipuja. Tämän jälkeen olen tyytynyt pelkästään sohvasängyn omaan patjaan. Patjan hankinta on edessä ja etenkin Ikean suhteellisen edulliset joustinpatjat kiinnostavat. En kuitenkaan tahtoisi ostaa huonoa patjaa, sillä tahdon panostaa yöunen laatuun sekä kehon terveyteen. 6-8 tuntia päivässä sängyssä viettäen ei ole aivan sama, millä makaa.

Kuvan sänky on Dejana Kabiljon suunnittelema massiivipuinen BonnieClyde.

15 kommenttia:

  1. Vuoden 2005 lopulla Kuluttaja-lehdessä oli patjavertailua. Hesarin jutun (9.11.2005) mukaan:

    "Suuri pohjoismainen patjatesti osoitti, että patjoissa hintaerot ovat paljon suurempia kuin laatuerot. 300 ja 600 euroa maksavat Sultan Svandal- ja Asko Helmi -patjat jäivät testituloksissa vain aavistuksen jälkeen 2186 euroa maksavasta Hästens Excelistä, joka oli testin kallein tuote.

    Testi julkaistiin Kuluttaja-lehdessä.

    Yllättäjä oli Ikean 179 euroa maksava Sultan Forsbacka, joka sai parhaan kokonaisarvosanan.

    Testissä oli 15 erityyppistä jousirakenteista patjaa, neljä vaahtomuovipatjaa ja yksi patja, jonka materiaalia valmistaja markkinoi avaruusvaahtona."

    Mutta tokihan patjan valinta on makukysymys. Itselläni on futon-patja, jota toiset eivät varmasti missään nimessä haluaisi. Minulle (ja kropalleni) se kuitenkin sopii. Ja koska nukun parvella, niin paksu joustinpatja olisi silkka mahdottomuus :)

    VastaaPoista
  2. Ikeasta saa yllättävän hyväntuntuisia patjoa. Kannattaa lukea sitä niiden opasta siitä, mikä jäykkyys voisi olla paras, ja sen jälkeen kokeilla patjoja itse liikkeessä.

    VastaaPoista
  3. Käy koeajamassa Tempur. Kun itse olin shoppaamassa uutta patjaa, Tempuria kokeiltuani ei enää innostanut mikään patja, joka oli edes etäisesti samoissa hinnoissa.

    Pikkaisen tyyriitähän ne ovat, mutta moisella pärjää kymmenen vuotta ja takuukin on häkellyttävän pitkä.

    VastaaPoista
  4. Vietän petissä aikaa todella paljon :) Viimeiset 10 vuotta on mennyt futonilla. Tämä on 9-kerroksinen puuvillafuton eli paksuinta mitä löytyy. Ainoa minkä vaihtaisin on se, että ottaisin kaksi 4-kerroksista yhden 9-kerroksisen sijaan. Saisi rullattua helpommin ja paino olisi tietenkin vain puolet nykyisen painosta.

    Huono puoli: aika kallista. Nuo himoitsemani 4-kerroksiset on yli 200 e /kpl. Taidan pitää tätä vanhaa viel jonkin aikaa.

    Mutta avainsana siis: futon.

    VastaaPoista
  5. Pari vuotta sitten Askosta sai tarjouksesta 200 eurolla hyvän runkopatjasängyn, johon olen ollut tyytyväinen. Normaalisti sen luokan sängyt maksavat kai sellaiset 300-1000e. Ainoa konkreettinen vihje, jonka muistan on, että jos ostat jousitetun patjan, osta ihmeessä pussijousitettu (eikä pelkkiä jousia eli ilman niitä pusseja). Pussijousitus on kestävämpi, tukevampi ja paljon parempi selälle, minkä olen itsekin huomannut.

    Futonista tai Tempurista itselläni ei ole kokemuksia, eli ainakin toistaiseksi suosittelen pussijousia :)

    VastaaPoista
  6. Jousipatja on ehkä se mitä eniten kaipaan, kiitos taviokuurnalle hyvästä neuvosta. Pitääkin muistaa tarkistaa, että jouset on pussitetut!

    Futonikin alkoi kiinnostaa, puuvilla kuulostaa mukavan luonnolliselta materiaalilta patjassa. Pitänee käydä ko. patjoja myyvässä paikassa vähän koeponnistamassa tarjontaa! Kiitoksia zepanderille tästä vinkistä!

    Kiitos kaikille kommentoineille. Mukava lukea välillä lukijoiden mietteitäkin.

    VastaaPoista
  7. Älyttömän kiinnostava kommenttiketju! Kiitos! Olen itsekin harkinnut patsan ostoa jo kauan. Itse asiassa olen kärsinyt vanhalla vaahtomuovipatjalla (jo reilusti yli käyttöikänsä käytössä) koska ei oikein tunnu syntyvän mitään käsitystä siitä, mihin suuntaan pitäisi lähteä. Mies olisi kovasti hevosenjouhitäytteisen futoniin kallellaan, mutta se tuntuu ajatuksena kovalta, hintana vielä kovemmalta. 9-kertainen "tavallinen" futonikin olisi ihan jees, koska ei tarvitse koskaan rullailla sitä pois tieltä tms. Futon Bed Shop on kuitenkin aivan hiton kallis (tai, no liekö mistään halpaa futonia edes saatavilla ilman että se on kökköä?). Muita hyviä puoteja, tietääkö joku?

    VastaaPoista
  8. Itse äkkiseltään löytyi netistä FTN (www.futonshop.fi) ja Futon-1 (www.futon-1.fi), joista jälkimmäisessä patjojen hinnat ovat mielestäni kohtuulliset verraten vaikkapa Ikean jousilla varustettuihin patjoihin.

    VastaaPoista
  9. Mukavaa lukemista sisustuksesta. Eipä näitä sisustusbloje juurikaan ole. Sisustaminen on minulla jokapäiväinen ilon ja ideoinnin aihe. Luen jatkossa blogisi varsinkin sisustusosiot.

    VastaaPoista
  10. Googlella osui tämä kohdalle kun etsin kokemuksia mihin sänkyyn päätyä.

    Ikean patjoista, ensimmäinen 160cm runkopatja hankittu aikanaan kun Ikea avasi liikkeensä. Tämä kun alkoi olla kärsinyt niin päivitetty -04 loppupuolella tyhmyyksissään vielä samasta paikasta sänky. Tällä kertaa vuoden-kahden sisällä molemmat puolet keskikondasta kunnon kuopilla ja aina kun viimeisenä aamulla nukkuu, yrittää löytää parhaimman "sweet spotin" keskeltä sänkyä.

    Eli näillä kokemuksilla jää aivan varmasti viimeisimmäksi patjaksi Ikeasta. Tiedä sitten miten tuo 10v-jyrätesti on tehty, mutta kun kovuudetkin pitäisivät olla painoon kohdallaan niin ei taida ihan vastata aitoa tilannetta.

    VastaaPoista
  11. Tempuriin en koske pitkällä tikullakaan.

    Aine muotoutuu vuodessa littanaksi, ja tämä on ominaisuus, ei vika.

    Turha odottaa takuulta mitään.

    Itse onneksi en tuhlannut kuin tyynyyn, voi niitä jotka tuhlaavat koko patjaan hirmu summan rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. uskomatonta hölynpölyä. Olen 130 kiloinen ja kaksi metrinen äijä ja nukkunut tempurilla 8 vuotta - ei ole littana vaan palautuu edelleen. selkä kunnossa. suosittelen vaan en suosittele kevyempiä halpiksia, niissä ei materiaali ole samaa lähellekkään. Nämä jotka "haukkuu" tempuria ovat varmaan ostaneet niitä halpajäljitelmiä, niihin pettyy vuodessa, mutta ei aitoon.

      Poista
  12. Älkää ostako Tempuria. Se tuntuu aluksi ihanalta mutta lötkistyy nopeasti, jolloin ei tue enää pätkääkään, vaan upottaa koko kropan, seurauksena selkäkivut joista ei ole ennen kärsitty. Ja takuu ei tosiaan koske tätä "ominaisuutta". Iso kasa kallista muovia.

    VastaaPoista
  13. Itse olin pitkään sitä mieltä, että tarvitsen selkävaivojen vuoksi riittävän pehmeän patjan. Tosiasia onkin, että jännittyneet lihakset rentoutuvat parhaiten pehmeällä patjalla.

    Kuitenkin pehmeän patjan ongelma on nopea painuminen kuopalle. Siitä taas seuraa se, että lantion kohdalta patja on lötkö. Tämä jos mikä aiheuttaa ainakin minulle selkävaivoja.

    Aiempi patjani oli Jensen Reflex III ja se oli kallis kuin mikä. Kesti kyllä pitkään varsin hyvänä, oli käytössä 10 vuotta.

    Nyt on Ikean vaahtomuovipatja Sultan Fåvang 80x200, paksuus 14 cm, hinta 89 euroa. Virallisesti patja on luokitukseltaan kiinteä (kova), mutta ei se nyt mikään kivikään ole. Alkuun se tuntui tosi hyvälle, mutta tuntuu jo muutaman viikon jälkeen siltä, että patja on menossa kuopalle. Tai sitten se johtuu lateksipetarista (joka sekin on siis uusi). Täytyy vielä tunnustella vähän aikaa ja sitten ehkä vaihtaa, kun on tuo 90 päivän vaihto-oikeuskin. Kun vain tietäisi mitä ottaisi tilalle.

    VastaaPoista
  14. Minulla myös huonoja kokemuksia Ikean vaahtomuovipatjasta, eikä edes ollut halvimmasta päästä (hinta noin 300 euroa). Jo kahden kuukauden jälkeen lantion kohdalle oli painunut kuoppa. Muutenkin hikoilevaa sorttia. Pintamateriaali kummallinen. Harmi ettei Superlon Oy:n Aero-patjoja enää saa. Oli aivan huippu! Ei hikoiluttanut, pintamateriaali ylellisen miellyttävä, ja mikä parasta, patjan älyvaahtopuoli muotoitui nukkujan mukaan.

    VastaaPoista