sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Tuuleta ajatuksiasiTyöpaikkani aulassa on suuri näyttö, josta voi aamuisin sisään tullessaan nähdä paitsi päivämäärän ja nimipäiväsankareiden nimet, myös lainauksen joltain historian henkilöltä. Viime viikolla ruudulla oli mainio toteamus Pulitzerilla ja Nobelin kirjallisuudenpalkinnolla tunnustetulta yhdysvaltalaiskirjailijalta John Steinbeckiltä

Kyky ajatella tänään erilailla kuin eilen erottaa viisaan itsepäisestä.

Toivon kaikkien välillä tuulettavan ajatusmaailmaansa toisinajattelijan roolissa. Toisen, eri tavalla ajattelevan ihmisen kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta kannattaa hetki pohtia sitä mistä tämä toinen mielipide juontaa juurensa. Käsiteltävällä aiheella ei ole juurikaan merkitystä, aina kannattaa miettiä asioita myös toisesta näkökulmasta. Tämä lisää paitsi aitoa suvaitsevaisuutta, myös luovuutta, sillä välillä ratkaisut moniin elämän eteen tuomiin ongelmiin saattaa löytyä juuri ajatusmalleista, jotka eivät luonnostaan pyöri oman pään sisällä.

Ei ole selkärangatonta tai periaatteistaan luopumista myöntää rohkeasti olleensa aiemmin väärässä ja muuttamalla mielipidettään uuteen suuntaan pohdittuaan asiaa uuden tiedon tai tunteiden valossa.

John Steinbeckin sielunmaisemaan voi tutustua mm. teoksissa Hiiriä ja ihmisiä, Eedenistä itään sekä Vihan hedelmät. Nämä löytyvät melko varmaan lähimmästä kirjastostasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti