maanantai 15. tammikuuta 2007

Energiaa säästölampusta

Jo edellisestä talvesta asti olen haaveillut piristäväksi luvatusta kirkasvalolampusta. Nyt kun talven pimeinä iltoina väsymys on taas ottanut vallan, eikä kahdeksantuntiset yöunet tunnu millään riittävän, tuli jälleen himo saada tällainen mystinen keinoaurinko kotiin, jotta aamut eivät enää venyisi iltapäivään asti. Hintaluokkaa varsinaisilla, noin 2500 luxin kirkasvalolampuilla on noin 200 euroa. Halvemmallakin saa ja kalliimmallakin voi ostaa, mutta äkkiselauksella ominaisuudet tuntuivat olevan suurinpiirtein samanlaiset eri valmistajien laitteissa.

Tuossa sitten päivänä eräänä päädyin Bauhausin valaisinostastolle ja mukaan tarttui 11W sähköä syövä 600 luxin voimalla luonnonvaloa hehkuva energiansäästöpolttimo. Hintaa polttimolla oli pientä vaille 20 euroa. Kotona laitoin polttimon ensin jalkalampun päähän, jonka jälkeen koko huone loisti sinihehkuisena. Ei hyvä. Tarkistin asunnon muut lampunkannat ja kaikki olivat pienille E14-kantaisille polttimoille. Tämä minun uusi kirkasvaloni oli siis tällä vanhalla, isolla E27-kannalla varustettu. Seuraavana päivänä marssin Sokoksen valaisinosastolle ja pitkällisen etsinnän jälkeen löysinkin suht simppelin lasiputkilovalaisimen, jolle kelpaa isokantainen polttimo. Hintaa 39 euroa. Myyjän ilme oli muuten mielenkiintoinen kun ilmoitin, että polttimo on jo, piti löytää vain sille sopiva lamppu.

Nyt kun valaisin on ollut muutaman päivän käytössä voisin todeta seuraavaa: se toimii. Vaikka valotehoa onkin huomattavasti vähemmän kuin ns. oikeissa kirkasvalolampuissa, tuntuu silti tässä kahden metrin päässä lampusta työskentely paljon mukavammalta, eikä oikeastaan väsymyksen oireita tule niinkauan kun lamppu on päällä. Joko lampulla on vahva psykologinen vaikutus tai sitten jopa tuontehoinen luonnonvalopolttimo auttaa talven väsymykseen. Itse olen ainakin erittäin tyytyväinen tuloksiin, ottaen huomioon lampun hinnan (n. 59e) verrattuna keskihintaiseen kirkasvalolamppuun (n. 200e). Samalla maailma pelastuu, sillä valo todella on kirkas, eikä muita lamppuja tarvitse huoneessa päällä edes pitää yhtäaikaisesti.

Aiemmin saman valotehon aikaansaamiseen tarvittiin yhteensä 120 wattia sähköä ja nyt tuo 11 wattia. Hyvä mieli, virkeämpi olo ja sähkölaskun jälkeen enemmän rahaa jäätelöön. Elämä hymyilee.