tiistai 19. kesäkuuta 2007

Safari -nettiselain testissä

Reilu viikko sitten Apple julkaisi omassa käyttöjärjestelmässään mukana tulevan Safari -nettiselaimen myös Windows-versiona. Tällä hetkellä julkaisua kutsutaan versionimellä 3.0 public beta. Innostuin testaamaan Safaria luettuani CNetissä olleen uutisen, jossa kerrotaan Safarin kyvystä tunnistaa verkkosivuilla olevista kuvista näihin enkoodatut värimäärittelyt. Käytännössä verkon kaikki kuvamateriaali on tällä hetkellä sRGB-paletin mukaista, vaikka modernit näytöt pystyisivät toistamaan myös huomattavasti laajemman väriavaruuden. Vaihtoehtoina sRGB:lle on yleisesti käytetty Adobe RGB:tä, ECI RGB:tä ja Microsoftin scRGB:tä. Kullakin näistä standardeista voidaan kuvan värisävyt esittää syvempinä kuin sRGB:llä.

Asensin siis itselleni Safarin ja ensimmäisenä testasin Bloggeria. Yllätys oli suuri. Jostain syystä CSS-muotoilusta suuri osa ei toiminut lainkaan oikein. Oman blogini otsikko ei näkynyt ollenkaan ja parissa aiemmassa postauksessa käyttämäni sisennetyt harmaat lainaukset eivät näkyneet myöskään, vaan tuottivat tilalle rutkasti tyhjää tilaa. Ajattelin kirjoittaa havainnoistani samantien blogiin, joka olikin haasteellista, sillä Bloggerin ohjausnäkymässä kaikki linkkitekstit olivat korvaantuneet pelkillä vaakaviivoilla. Lopulta kun pääsin kirjoitusnäkymään, päätti Safari kaatua.

Taidan odottaa, että Firefox 3:een tulee tuki värimäärittelyille ja jätän Safari betan suosilla rauhaan. Olen käyttänyt Safaria aiemmin Mac-koneella, jossa selain toimi varsin mallikkaasti, joskin Firefoxin Mac-versio pesi Safarin myös tämän omalla kotikentällä. On hieman surullista, kuinka Apple puskee ohjelmistojaan Windows-puolelle ja työn laatu on pääasiassa todella huonoa. Uusimmat iTunesit ovat älyttömiä tehosyöppöjä, Quicktimen ilmaisversiosta puuttuu kaikista kilpailijoista löytyviä ominaisuuksia (esim. lähdetiedoston tallennus omalle koneelle). Pidän kyllä Macista ja Applen muotoilusta ja brändin luomasta käyttäjäimagosta, mutta mikäli Windows-sovellukset eivät pian ala paranemaan, uskon monen Maccia aiemmin harkinneen jättävän ostoaikeet sikseen.

Mikäli kuitenkin tekee mieli testata uutta selainta itse, Safarin voi ladata ilmaiseksi Applen sivuilta.