sunnuntai 22. heinäkuuta 2007

Pikes Peakissa rikottiin ennätysaika

Japanilaiskuljettaja Nobuhiro "Hirviö" Tajima rikkoi eilen Pikes Peak International Hill Climbin 12 vuotta vanhan ennätysajan. Työkaluna Hirviöllä oli Suzuki XL7 hill climb special. Uusi ennätys kirjattiin ajalla 10 minuuttia 1.408 sekuntia. Edellisen ennätyksen haltija oli yhdysvaltalainen Robby Unser, joka suoritti vaativan reitin vuonna 1994 noin 4,4 sekuntia Tajimaa hitaammin.

Pikes Peak International Hill Climb on Yhdysvaltojen Kalliovuorilla vuosittain järjestettävä niinkutsuttu ylämäkikilpailu, jossa ajetaan 20 kilometrin pituinen matka erittäin mutkaista ylämäkeä. Korkeuseroa lähdön ja maaliviivan välillä on huikeat 1,4 kilometriä. Tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 1916 alkaen ja kerää vuosittain noin 150 kilpailijaa lukuisiin eri sarjoihin, joissa kilpakalustona toimii niin moottoripyörät, kuorma-autot ja niin avo- kuin umpikorisetkin kilpa-autot.

Myös Suomalaisille Pikes Peak on tuttu 1980-luvun lopulta, kun rallin B-ryhmän loppumisen jälkeen Ari Vatanen voitti kilpailun ennätysajalla Peugeot 405 T16 GR autollaan. Ranskalainen elokuvaohjaaja Jean-Louis Mourey taltioi Vatasen suorituksen lyhytelokuvaansa "Climb Dance", joka voitti palkintoja niin Chamoneuxissa, Chicagossa, Houstonissa kuin Val D'Iseressäkin järjestetyillä filmifestivaaleilla. Meille autourheilun ystäville kylmiä väreitä aiheuttava video löytyy tämän postauksen lopusta.

Tekniikasta kiinnostuneille vielä pienenä tietoiskuna, että voittaja-auto Suzuki ei nimestään huolimatta ole kuin etäisesti ulkonäöltään sarjatuotantomalli Xl7:ää vastaava. Moottorina putkirunkoisessa autossa puhkui GM:n tuplaturboinen 3,6 litrainen V6, joka tarjoaa kuljettajan käyttöön noin 1000 hevosvoimaa tehoa ja muhkean 1000 Nm vääntömomentin. Nobuhiro Tajima uskoo ensi vuonna alittavansa maagisen 10 minuutin rajan ja tämä tuskin jää pelkäksi haaveeksi taitavalle 57-vuotiaalle japanilaiselle.


Lähteet:
Autoblog
Pikes Peak International Hill Climb