torstai 17. tammikuuta 2008

Applelta superohut kannettava

Apple julkaisi MacWorld 2008:ssa uuden MacBook Airin, joka on yhtiön aiempia kannettavia tietokoneita ohuempi ja kevyempi. Laitetta on ohennettu jättämällä turhat liittimet pois laitteen sivuilta. Jäljelle ovat jääneet vain mini-DVI ulkoisen näytön liittämiseen sekä yksi USB-liitin lisälaitteita varten.

Idea on hyvä, sillä suurin osa nykyisten kannettavien tietokoneiden liittimistä juontaa hamaan mikrokivikauteen ja lähes kaikki toiminnot voidaan nykyisin hoitaa langattomasti. Kuulokkeet toimivat Bluetoothin avulla, monessa kodissa käytetään jo langatonta WLAN-verkkoa ja niin edelleen.

Siltikin ihmetyttää Applen aggressiivinen hinnoittelu. Eikä tässä tilanteessa tarkoiteta erityisen halpaa hintaa. Nopeasti kehittyvässä tietokonemaailmassa jo antiikkiset 1,6 ja 1,8 GHz taajuuksilla hyrräävät suorittimet eivät oikeuta paikkaansa uuden mikron ytimenä, vaikka näillä työnteko toistaiseksi täysin sujuvasti onnistuukin. Myös suunnattoman suuri hintaero kiintolevyllä varustetun mallin (1700 euroa) ja Solid State Drivella varustetun mallin (2900 euroa) välillä on käsittämätön. Etenkin kun tämänkaltaisessa mikrossa Flash-muisteihin perustuva SSD on erittäin käytännöllinen ominaisuus liikkuvien osien vähentyessä ja akun keston parantuessa.

En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteikö ylihinnoitellut MacBook Airit pian löytäisi kotiaan Suomessakin jokaisen vähänkään vakavammin otettavan mediatyöläisen kainalosta.