lauantai 19. tammikuuta 2008

Energiaa säästävien lamppujen koko-ongelma

Omalla kohdallani energiaa säästävien polttimoiden hankinnan koko ongelma on koko-ongelma. Vähemmän virtaa kuluttavat polttimot ovat kooltaan yleensä huomattavasti vanhoja hehkulamppuja suurempia. Toki on ymmärrettävää, että kaasuun perustuva toiminta vie sytyttimineen enemmän fyysistä tilaa, mutta silti toivoisin tämän asian korjaantuvan lähitulevaisuudessa.

Tänään kulutin joulukuusiostoksilla saamani 12 euron lahjakortin paikallisessa Bauhausissa. Mukaan tarttui kaksi Megaman-merkkistä energiansäästöpolttimoa. Kaupassa vertaillessani nämä Petit Economy -mallit olivat hyllyn pienimpiä polttimoita, mutta kotona karu totuus paljastui. WC:n lasikupujen alle polttimot eivät mahtuneet lainkaan liiallisen pituutensa vuoksi, noin senttimetriä lyhempi malli olisi sopinut.

Työpöydän valaisimeen polttimo sopii paikalleen, mutta on liian pitkä jäädäkseen metallisen kuvun alle täysin piiloon, jolloin lopputulos on silmiä häikäisevä ja ruma pätkä polttimoa, joka näkyy varjostimen alta. Joko valmistajien on pian saatava markkinoille lisää pieniä energiansäästöpolttimoita tai ihmiset joutuvat tulevan hehkulamppujen myyntikiellon myötä päivittämään valaisimensa ja varjostimensa astetta suurempaan kokoluokkaan.