sunnuntai 9. tammikuuta 2011

3DD, naisia kolmessa ulottuvuudessa


Törmäsin ensi kertaa uutiseen 3DD: A 3-D Celebration of Breasts -kirjasta vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla ja ajatus vaikutti välittömästi hauskalta; otetaan vanhin mahdollinen miehenviihdtyin ja esitetään se vanhimmassa käytössä olevassa jakelumediassa uutta nousukauttaan elävällä 3D-tekniikalla. Ja pitäähän miehellä kirjastossaan olla yksi kirja, joka käsittelee kaiken miehisen estetiikantajun perusmuotoja, rintoja.

3DD sisältää siis sini-punalaseilla kolmiulotteisena katseltavaksi suunniteltuja kuvia rinnoista harvinaisen tyylikkäästi toteutettuna - kirjan 79 sivulla ei sorruta halpaan naisvartalolla huvitteluun vaan kuvasto pysyy mielenkiintoisena ja pääosin korkealuokkaisena läpi koko teoksen. Asentoihin, taustoihin ja teemoihin on paneuduttu ja ennen kaikkea kuvattavat mallit ovat luonnollisia. Kirja toimii oivana muistutuksena siitä, miksi naiset ovat jatkuvasti ihailun ja arvostuksen kohde. Missään tapauksessa kirja ei alenna naisen arvoa tai tee tästä terveehkön lukijan mielessä objektia.

Teknisesti kirja toimii vaihtelevasti. 3D-lasien toimiminen on pitkälti katsojakohtaista ja itse lukeudun siihen ihmisryhmään, joka ei saa stereokuvista mitään irti ja joille 3D-elokuvien hahmottaminen vaatii optimaalista istumapaikkaa ja keskittymistä. Noin puolet kirjan kuvista mukana tulevien 3D-lasien kera katseltuna kuitenkin huijasivat minunkin aivojani ja herättivät vaikutelman kolmiulotteisuudesta.

Kuitenkin tiiviisti rajatut lähikuvat jäivät minulta hahmottamatta muina kuin punaisena, sinisenä ja harmaana massana. Tällaisten kuvien käyttö kertoo mielestäni siitä, ettei kirjan koostanut newyorkilainen valokuvaaja Henry Hargreaves välttämättä perehtynyt tarpeeksi 3D-tehosteen saloihin valokuvia valitessaan. Kolmiulotteisen vaikutelman saavuttaminen vaatii kuvalta käytännössä kolme tasoa; taustan, pääkohteen ja etualan. Yhteen tasoon sullottu rintavarustus ei synnytä aivoissa tarvetta kolmiulotteiseen hahmottamiseen - ei ainakaan minun aivoissani.


Teos on teknisine puutteineenkin varsin laadukas ja aiheestaan huolimatta, tai kenties juuri sen johdosta, herrasmiesmäinen lisä vähäisemmänkin bibliofiilin hyllyyn tai kahvipöytään keskustelunavaajaksi. Cool Huntingin vuoden viiden mielenkiintoisemman kirjan listallekin päätyneen opuksen voi tilata edullisesti Saksasta, Amazon.de:stä, jossa tuotteen 9.1. tarkastettu hinta on 20,95 euroa. Turhan jaarittelun sijaan kirja sisältää juuri sitä mitä lupaa ja antaa vanhalle kuvastolle uutta pontta kolmessa ulottuvuudessa.