keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Keinoihosta korvaaja eläinkokeille


Lääkeyhtiöiden ja kosmetiikkayritysten suorittamia eläinkokeita on protestoitu pitkään ja vaikka markkinoilla onkin laaja kattaus eläimillä testaamattomia tuotteita, kidutetaan vuosittain aikamoista faunan määrää ihmisten kauneuden ja terveyden kohentamiseksi. Ainakin osa teollisuudesta voinee pian siirtyä eläinkokeista inhimillisempään testaamiseen, sillä Ohion yliopiston professori Bharat Bhushan ja Kiinan kaivos- ja teknologiayliopiston insinööri Wei Tang ovat tutkineet synteettisen ihon soveltuvuutta hoitotuotteiden testaamiseen.

Tulokset ovat olleet toistaiseksi lupaavia, sillä keinotekoinen ihosolukko käyttäytyy auringonvalossa, kosteudessa ja hoitovoiteella käsiteltynä samalla tavalla mikroskooppisen läheltäkin tarkasteltuna. Tutkijoiden kattavat koetulokset julkaistaan kesäkuun alussa Journal of Applied Polymer Sciencessa ja tutkimuksen myötä useammat yritykset voivat jatkossa siirtyä eläinperäisellä kudoksella testaamisesta keinoihon käyttöön.

Vaikka vastustankin ehdottomasti eläinkokeita kaikissa muodoissaan, on arjessa silti vaikea sanoa, mitkä tuotteet on eläimillä testattuja ja mitkä eivät. Body Shop on tunnettu eläimillä testaamattomista tuotteistaan, mutta kallis ja työmatkalleni osumaton liike ei sovellu minun saippuaostoksiini. Marketin tuotteista on huomattavan vaikea todeta eläimillä testaamattomat brändit - vai tulisiko yksinkertaisesti olettaa, että kaikki purkit, joissa ei erikseen mainita eläimillä testaamattomuudesta, ovat satojen pieneläinten synkkiä hautoja.

Aiheesta uutisoi maailmalla mm.Ecouterre.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti