keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Darjeeling Limited

Koska Matti loistavan joululahjani innoittamana oli tehnyt pienen kahvipostauksen, ajattelin itse osoittaa pitkästä aikaa joitakin elonmerkkejä ja kirjoittaa hiukan teestä. (Ne jotka takarivissä pyörtyivät hämmästyksestä, saavat herättyään lohdutukseksi virtuaalisen kupin teetä.) Miksikään teehifistelijäksi en tunnustaudu, mutta joitakin kupillisia olen tässä vuosien varrella ehtinyt keitellä. Innostus teen keittelyyn on tässä parin viikon aikana kuitenkin taas erinäisistä syistä noussut.

Kaikenlaista on tässä vuoden aikana ehtinyt tapahtua, mutta yksi merkittävimmistä asioista lienee muuttaminen uuteen, omaan kotiin. Ja koska muuttamiseen ja uusiin koteihin liittyy aina kaikenlaista lahjontaa, toteutti hyvä haltijatarkummi toiveeni ja toimitti tupaantuliaislahjaksi teekannun. Kannu on Sami Ruotsalaisen Marimekolle suunnittelema Räsymatto-teekannu ja se on jo lyhyen käytön jälkeen osoittautunut erittäin hyväksi. Kannun sisältä löytyy siivilä, johon teelehdet voi annostella suoraan. Erillistä teepalloa ei siis tarvita. Ainut miinuspuoli lienee se, että kannun vetoisuus on vain 7 desiä, joten kovin montaa vadillista siitä ei kerralla tule. Muuten olen kyllä ollut lahjaan erityisen tyytyväinen.




En ole aiemmin juurikaan pitänyt maustamattomasta mustasta teestä, koska se on mielestäni maistunut kitkerältä ja tylsältä. En myöskään pysty sulattamaan maidon ja sokerin kanssa läträämistä, joten olen tähän mennessä enimmäkseen juonut vain erilaisilla hedelmillä maustettuja teelaatuja. Maustamattoman teen salaisuus piileekin ilmeisesti tarpeeksi pitkässä haudutusajassa, sillä valmistettuani sellaista kannussa, oli se suureksi yllätyksekseni hyvää ja pehmeän makuista. Ilmeisesti ne teepakettien haudutusaikaohjeet eivät olleetkaan pelkkiä arvauksia...



No kuitenkin, nyt kun teenkeittelyn makuun on päästy, olisi hirveä hinku hankkia uusia jänniä teelaatuja. Tämän hetken suosikkeja ovat Twiningsin Lady Grey, ystäviltä Intian tuliaisina saatu Darjeeling, sekä teekauppa Chayasta tilattu Long Island Strawberry eli siis mansikan makuinen vihreä tee. Teekauppa Chayaa voinkin lämpimästi suositella kaikille. Asiointi oli vaivatonta, paketti saapui kotiin nopeasti ja valikoimatkin ovat hyvät. Myös Mokkamestareilta löytyy hyvä valikoima erilaisia teelaatuja.


Myös joulupukki oli ilmeisesti kuullut, että pidän teenjuontin liittyvistä asioista, ja oli myös hankkinut pakettiin pari Räsymatto-sarjan teekuppia. Pari lisää ja olen täydellisesti valmistautunut teekutsujen pitämiseen! Taidanpa tästä lähteä leikkamaan kurkkuvoileipiä kolmioiksi, palataan taas! Muistakaa myös rentoutua, tässä mallia näyttää oman perheeni tuorein jäsen.


sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Ensikertalaisen caffè latte


Caffè latte á la Kartano - siinä tapaninpäivän aamun koitos. Kartanon suositun Perinteisen joulukakun ohjeenkin kehitelleen Trrhin antama isännän joulun suurin paketti paljasti sisuksistaan nimittäin täydellisen caffè latte -valmistussetin. Aloittelijan paketti sisältää espressokeittimen, metallisen maidon kiehauttamiseen soveltuvan kaatonokallisen kannun, sähköisen maidonvaahdottimen, espressokahvia sekä korkeat lasit.

Kuunaan espressokeitintä käyttämättömälle operaatioon tarvittiin hieman ohjeita, mutta lopulta ymmärsin keitinveden kuuluvan keittimen alaosan säiliöön ja kahvipurut säiliön päällä olevaan metalliseen siivilään. Tämän jälkeen keittimen yläosa ruuvataan tiukasti kiinni alaosaan ja paketti laitetaan hellalle kiehumaan. Itse varmistin kahvin riittävyyden keittämällä samantien täyden pannullisen. Hellan levyn säädin lämmitystasolle neljä, joka saikin keitinveden hetken odottelun jälkeen porisemaan ja kannun yläosan täyttymään tuoreesta espressosta.

Maidon vaahdotus kävi sähkövaahdottajalla todella nopeasti. Pienenä vinkkinä kerrottakoon, että maitoa kannattaa kaataa kiehautusastiaan korkeintaan puolilleen tämän tilavuudesta ja vatkain kannattaa upottaa maitoon ennen kuin kytkee vispilään virran päälle. Näin varmistetaan, että syntyvälle vaahdolle on riittävästi tilaa astiassa sekä se ettei maito roisku pitkin seiniä vatkainpään osuessa pintaan.

Kahvin kiehuttua ja kiehahtaneen maidon vaahdottamisen jälkeen korkeaan lasiin kaadetaan ensin maitokannun pohjalta juokseva maito. Itse lisäsin lasiin tässä vaiheessa myös vaahdon ja kaadoin espressoa noin 1/4 lasin tilavuudesta vaahdon läpi maidon sekaan. Kahvi jää helposti kellumaan maidon ja vaahdon väliin, joten pitkä lusikka tai pilli auttaa caffè latten sekoituksessa. Sekaan voi lisätä halutessaan myös ripauksen sokeria makeutukseksi. Tämän jälkeen juoma onkin valmis nautittavaksi. Ensikertalaiseltakin onnistuu helposti ihan hyvän caffè latten valmistaminen kunhan maidon ja kahvin sekoittusuhde löytyy sopivaksi.

tiistai 14. joulukuuta 2010

Valolla sisustamista

Sokokselta syksyllä ostamani makuuhuoneen uusi lampunvarjostin tuo melkoisen tekstuurin huoneen seinille. Tapettia muistuttava valokuvio jatkuu ympäri huoneen myös kattoon ja kaukaisimpaan nurkkaan asti. Käytin varjostimen kanssa aluksi huurrelasilla varustettua energiansäästöpolttimoa, jonka valoteho ja terävyys eivät riittäneet kuvion esiintuomiseen. Halogeenipolttimo antaa terävää kirkasta valoa ja nostaa varjostimen idean oikeuksiinsa.

Yksivärisille seinille ja minimalistisiin tiloihinkin saa kummasti eloa valolla ja sen mielenkiintoisella käytöllä.

torstai 9. joulukuuta 2010

Hidasta ja nauti elämästä

Kiireisen arjen keskellä unohtuu usein elintärkeä rentoutuminen ja rauhoittuminen. Kovan työpäivän päätteeksi on hyvä heittää kunnolla vapaalle välillä myös keskellä viikkoa. Kartanossa paineet päästettiin tänään paitsi työpäivän jälkeisellä vierailulla Tampereen uuteen Kuparitalon Vohvelikahvilaan (Tuomiokirkonkatu 36), jonka hyvässä seurassa nautittu pähkinäsuklaavohveli päästi aivot välittömästi kevyelle laukalle.

Kuudelta oma sauna olikin jo lämmin ja lauteella nautittu viileä saunaolut kruunasi vapaaillan raikkaudellaan. Lauteilla istuessa on mielestäni lupa miettiä myös työasioita - ei kuitenkaan tekemättä olevia töitä vaan omia tavoitteita, ideoita oman työn kehittämiseen ja oman alan tulevaisuuden näkymiä, siis suuria linjoja ilman paineita. Muistatkaa hidastaa ja nauttia elämästä myös arkena!

Ja kaiken kruunaa tietenkin rauhallinen jazz. Tällä kertaa saunamusiikista vastasi Bunny Berigan.

torstai 2. joulukuuta 2010

Rahastusta rautateillä

Talvella olettaisi junamatkustuksessa suurimman ongelman olevan nykytalvien ilmeisen ankarista sääoloista johtuvan myöhästelyn, mutta tänään VR yllätti minut jälleen pitkän junamatkustustauon jälkeen. Varsin pian noustuani aamuvarhain etelään suuntaavaan Pendolinoon, huomasin minulle varatulla paikalla tungosta, sillä VR:n lippujärjestelmä oli myynyt saman penkin ei vain kahteen vaan peräti kolmeen kertaan. Näin meitä oli sitten kolme ihmistä vaanimassa samaa penkkiä lähes täpötäydessä junassa. Onneksi tällä kertaa seuraavasta vaunusta löytyi vapaa paikka, joten tilanne ei käynyt lainkaan sietämättömäksi. Mietin kuitenkin miten mieleni malttaisin jos olisin maksanut sievoisen summan rahaa paikkalipusta ja päätynyt matkustamaan reilun tunnin matkani seisten. Tarkkuutta varausjärjestelmään VR!

Toinen VR:ään liittyvä erikoinen tapaus sattui noin viikkoa aiemmin tuttavalleni, joka sai maksettavakseen 80 euron tarkastusmaksun junassa, jossa konduktööri ei viitsinyt kiertää vaunuissa myymässä lippuja. Mielestäni olisi kohtuullista vaatia konduktööreiltä vaunujen huolellisempaa läpikäyntiä sellaisen aseman jälkeen, jolta ei voi ostaa lippuja - etenkin jos junassa on myös tarkastaja töissä. Ilmeisesti näin saa kerättyä kuitenkin paremman katteen joukkoliikenteen voittojen maksimoimiseksi.

keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Joululahjakausi on avattu

Nyt se on avattu, nimittäin vuoden 2010 Kartanon joululahjakausi. Avauksen suoritti Yhdysvalloista saapunut paketti, jonka sisältöä tai sisällön saajaa ei lie syytä paljastaa vielä tässä vaiheessa. Valuuttakursseja seuranneet ovat voineet jälleen todeta dollarin heikon kurssin, mistä syystä loppusyksy oli otollista aikaa ulkomailta tuotteiden tilaamiseen. Nyt saapuneen paketin mysteerilahjaa metsästäessäni selailin läpi kymmenkunta kotimaista ja saman määrän ulkomaisia, pääasiassa amerikkalaisia ja brittiläisiä verkkokauppoja. Ostopäätös vahvistui paitsi juuri etsimäni kaltaisen tuotteen löytymisen, myös edullisen hinnan myötä. Mitä ikinä paketissa onkaan, on 30 dollarin postikuluineenkin edullisempi kuin kotimaisten verkkokauppojen vastineet.

Hintojen vertailu siis kannattaa edelleen paitsi kotimaisten, myös kansainvälisten kauppojen osalta.