torstai 12. heinäkuuta 2007

Patjat - Futon

Edellisessä kirjoituksessani kannustin ihmisiä kertomaan kokemuksiaan käyttämistään patjoista ja mielenkiintoisia ja informatiivisia vastauksia tulikin enemmän kuin uskalsin odottaa. Suuri kiitos huomiosta kuuluu myös Kulutusjuhla -blogille, joka vinkkasi patjametsästyksestäni lukijakunnalleen. Koitan hieman purkaa kommentoinnin perusteella kiinnostavaa patja-asiaa seuraaviin kirjoituksiini.

Futon nousi minulle yllättävänä vaihtoehtona esiin, kiitos Mari Koon ja Zepanderin omien kokemusten. Itselleni futon on aiheuttanut aina vaahtomuovisen mielikuvan, enkä ole tutustunut henkilökohtaisesti tällaisiin patjoihin lainkaan. Kommentit yhdistettynä tutkimusmatkaan internetissä kuitenkin nostivat tämän patjatyypin suosikikseni heti joustinpatjan rinnalle.

Futon on japanilainen, paikallisissa mitoissaan yleensä noin 5cm paksu puuvillalla tai keinokuidulla täytetty kangaspäällysteinen patja. Länsimaiset futonit perustuvat vain etäisesti esikuvaansa, ollen huomattavasti paksumpia ja sisältäen useita kerroksia erilaisia pehmustemateriaaleja. Futonin sanotaan olevan jämäkkä ja hyvin hengittävä, usein orgaanisin materiaalein täytetty patjamalli. Ohuet futon-patjat on myös käteviä vieraspatjoja. Alunperin futonit on suunniteltu tatami-lattialle pieniin asuntoihin, joista patja kerätään yön jäljiltä rullalle ja sivuun muun elämisen tieltä. Huomioitavaa on, että futon-patjan päälle suositellaan aina luonnonmateriaaleista valmistettua petauspatjaa ja lakanaa, jotta hyvin hengittävä patja pääsisi todella oikeuksiinsa.

Futon-patjoja myyviä liikkeitä tiedusteltiin kommenteissa ja pikaisen internetmetsästyksen perusteella löytyi Helsinkiläinen Futon-1, josta saa esim. kierrätyspuuvillalla ja vaahtokumikerroksella täytetyn 160*200cm kokoisen patjan hintaan 246 euroa. Paksuutta patjalla on 14cm.

Helsingin Fredrikinkadulla sijaitseva FTN Futon Shop tarjoaa kolmea erilaista patjaa, joiden pehmuus vaihtelee käytetyn täytteen (mm. puuvilla ja luonnonkumi) mukaan. Hintatietoja FTN ei valitettavasti ilmoita kotisivuillaan. Sama puute esintyy niin ikään Helsinkiläisen Futon Bed Shop Oy:n sivustolla, jossa kuitenkin esitellään tarjotut neljä eri patjavaihtoehtoa, joissa materiaaleina mm. hevosenjouhi ja hamppu.

Futon Shop Oulu myy viittä eri patjavaihtoehtoa, erikoistäytteinä kookos ja freoniton vaahtomuovi. Hintaa 15cm paksulle ja 160*200cm kokoiselle kookos-puuvilla-patjalle tulee 358 euroa. Futon Shop Turku tarjoaa Tanskassa valmistettuja patjoja, joista löytyy erittäin hyvät pdf-muotoiset malli- ja hintakatalogit suoraan sivustolta. Esimerkkinä Karup-malliston puuvillavanusta ja kookos/latex-levystä valmistettu 160*200cm patja maksaa 389 euroa.

Tamperelainen Futonia säväyttää yhdessä Turun Futon Shopin kera kauneimmilla kotisivuillaan, mutta jälleen kerran edes viitteelliset hintatiedot ovat asiakkaan ulottumattomissa. Futonia tarjoaa kuitenkin Innovation ja Nippon patjamallistoja, sekä erikoisuuksina kantokassin sisältävää matkapatjaa ja joogafutonia.

Lopuksi voisin todeta futon-patjan olevan hinnaltaan varsin kilpailukykyinen etenkin halvempien runkopatjojen ja joustinpatjojen kanssa. Futonin etuina ovat hyvän hengittävyyden takaavat luonnonmateriaalit, sekä käytännöllisyys tilanteissa, joissa patjaa pitää siirtää usein, esimerkiksi sohvasängyn lisäpatjana tai vieraspatajana.

Futonmallistoja netissä selatessa kannattaa tutustua samalla Thaimaalaiseen Futon-nimiseen elektronista punkahtavaa rockia soittavaan bändiin, jonka musiikkia on helppo kuunnella selailusession taustalla Myspacesta löytyvän bändin promosivun kautta.

4 kommenttia:

 1. Kannattaa ajatella mieluummin montaa ohutta futonia kuin yhtä paksua. Patjan rullaaminen ja jopa rullan pystyyn nostaminen on patjan huoltoa, niin se säilyy hyvänä. Mutta on yhtä helvettiä toimittaa mokomia paksulle 30-kiloiselle patjalle :-( Tuttu asuu Japanissa ja häneltä kysyin myös, miten ne pikkuihmiset pärjää futonien kanssa. Hän sanoi, että patjathan on ohuita ja niitä laitetaan usemapi päällekkäin.

  Tämä osviittana etenen elämässäni kunhan saan tarpeeksi ison lojauksen rahaa jostain.

  VastaaPoista
 2. Itse nukun myös ohuella Futonilla tatamien päällä. Itselleni kyllä riittää yksi 7cm futon ja siihen petari päälle. Turun seudulla noita saa ainakin Futon Vaimala nimisestä liikkeestä joka on muuttamassa Kalustekatu 2:een Raision Vepsäläisen naapuriin. Tuolta saa myös tatamit ja paljon muuta niihin liittyvää. Helsingissa samoja tuotteita myy Forumissa Futon Forum, Tampereella Futon Bed Shop Tullintori ja Hämeenlinnassa Mulperipuu, kauppakeskus Tavastilassa.

  VastaaPoista
 3. Hmm... edellisen anonyymin kirjoitus haiskahtaa mainokselta.

  VastaaPoista
 4. Mmh. Adjektiivit pienellä alkukirjaimella, myös maihin viittaavat!

  VastaaPoista