tiistai 8. tammikuuta 2008

Muistakaa hajulukkojen siivous

Vetoan tässä kaikkiin ihmisiin, joilla on pesualtaita kotonaan. Etenkin teihin, jotka asutte vuokra-asunnossa. Muistakaa aina välillä siivota pesualtaiden hajulukot. Etenkin 70-luvulla ja sen jälkeen rakennetuissa taloissa on usein helposti irrotettavissa oleva muovinen hajulukko, joka on helppo siivota vaikka pari kertaa vuodessa. Hajulukko on siis se mutka siinä pesualtaan poistoputkessa. Peskää se.

Syy tähän vetoomukseen löytyi tänään oman toilettimme pesualtaan alapuolelta. Viitteitä ongelmista antoi veden ilmestyminen lattialle. Syyksi paljastui varmasti vuosia pesemättä jäänyt hajulukko. Irrotettuani hajulukon valtasi huoneen kammottava lemu ja hajulukon sisältä löytyi melkoisesti Alien-elokuvien lavasteita muistuttavia vihreitä limapatteja. Välttäkää vastaavat vastenmielisyydet ja muistakaa huuhtaista hajulukotkin kerran tai pari vuodessa. Sama pätee lattiakaivoihin.

6 kommenttia:

 1. Mistä tuollaisia voi tietää?

  Onko muuten oikeasti olemassa jotain sivustoa tai organisaatiota jossa oikeasti selitettäisiin meille LVI
  -huoltokurssista ja rakennusteknisistä päivityksistä vaille jääneille, mitä "kuuluu" tehdä milloin, mitä tarkoittaa uimuri, mikä kohta jääkaapin takana syttyy tuleen jos sen päästää pölyyntymään, mistä katkaistaan vesi, mitä pitää tehdä jos vessanpönttö vuotaa, miten vaihdetaan terä porakoneeseen... Niinku, mistä ihmiset oppii tällaisia jos eivät kouluttaudu ammattilaisiksi tai jos ei isi opeta???

  VastaaPoista
 2. Itse olen käyttänyt mielikuvitusta, sumeaa logiikkaa, sekä viehtymystä asioiden purkamiseen ja uudelleenkokoamiseen. Esimerkiksi ensiasunnossani päättelin, että koska vesiputkessa on mutka, sinne saattaa kertyä likaa.

  Seuraavaksi vietin iltani purkaen tuon mutkan, eli vesilukon / hajulukon yksittäisiksi osiksi kylpyhuoneen lattialle. Sitten ihmettelin insinööritaidon huipentumaa, kuinka vesi hienossa mutkassa kulkee ja niin edelleen. Siivosin kaikki osat, laitoin takaisin paikoilleen ja totesin sekä pahan hajun, että huonosti vetävän viemärin ongelmat ratkaistuiksi.

  Toinen vaihtoehto on internetissä olevat rakentajien ja remontoijien keskustelupalstat, joista voisinkin jossain vaiheessa koota vaikka listaa.

  VastaaPoista
 3. Jos kokoat sen listan, niin saat syvän kumarruksen ja älyttömästi (syvä)henkisiä pusuja täältä. Ja varmaan aika monesta muustakin suunnasta :-)

  VastaaPoista
 4. Justiinsa kun kuskasin osan omaisuudesta väliaikaisasuntoon, äitini kertoi jostain lukeneensa seuraavaa. Vuokra-asunnossa kuulemma ei pidä mennä hajulukkoa itse avaamaan jos ei ole täysin varma että osaa sen myös siististi ja tiiviisti koota takaisin. Että huoltoyhtiön setät ne sen kyllä huoltaa kun vain pyytää heitä paikalle. (Hölmistyneenä sitä sitten kuuntelin. Aina olen aikaisemmin itse tuon tehnyt, mutta jos tällä kertaa nostaisi kädet pystyyn ja antaisi muiden hoitaa...)

  VastaaPoista
 5. ouppa: Huh, ei tulisi kyllä pieneen mieleenikään kutsua huoltoyhtiötä sillä perinteisellä kahden viikon viiveellä tekemään tuollaisia ns. pikkuhommia. Itse olen jokaisessa vuokrakämpässä hoitanut kiinteän kodintekniikan huollon ja siivouksen. Ainoastaan jos jotain on todella rikki, kutsun huoltoyhtiön hätiin.

  VastaaPoista
 6. Niin siinä muuten kävi. Torstaina laitoin viestiä huoltoyhtiölle asunnon huomautuksista, mukaan lukien sen vessan huonosti vetävän hajulukon. Kun palasin viikonlopun vietosta maanantaina, oli homma hoidettu!

  VastaaPoista