maanantai 9. huhtikuuta 2012

Apple on tuuliajolla

Kohdattuani vihdoin Walter Isaacsonin kirjoittaman Steve Jobsin elämänkerran viimeiset sivut, olen ennen kaikkea epäileväinen Applen tulevaisuudesta. Isaacsonin kuvailema Jobs oli voimakastahtoinen ja tulevaisuuteen suuntautunut johtaja. Applen toimitusjohtajan henkilökohtainen panos johti moniin onnistuneisiin tuotteisiin; iMaciin, iPodiin, iPhoneen ja lopulta iPadiin, jota kirjassa kuvaillaan Jobsin kaikkien unelmien huipentumaksi.

Steve Jobs kuoli lokakuussa 2011 ja samalla kuolinkellot alkoivat soida myös Applelle. Nyt yhtiötä johtaa Tim Cook, Isaacsonin mukaan vahva liikemies vailla kiinnostusta tuotekehitykseen. Mistä Apple löytää uuden visionäärin jatkamaan i-tuotteiden sarjaa? 

Jobsin kaltaiset voimakastahtoiset kehittäjät ovat harvassa, joten on hyvin todennäköistä, että Apple jatkaa tuotteidensa kehittelyä toistaiseksi muotoilija Jony Iven kaltaisten johtajien "Näin Steve Jobs olisi varmastikin tehnyt" -periaatteella, mutta ilman rohkeutta todellisiin uudistuksiin. Vailla vahvaa kehitysjohtajaa, Applen mielenkiintoiset tuotteet tulevat seuraavien vuosien aikana väljähtymään ja menttämään viehätyksensä, jolloin kilpailijat repivät kulttia muistuttavan yhtiön asiakaskunnan riekaleiksi piraijalauman tavoin.

Kirja käänsi ennen kaikkea oman mielenkiintoni pois Applen tarjonnasta. Yhtiön koko tuoteskaala oli Jobsin suorassa hallinnassa. Nyt tuotekehitys on tuuliajolla. Jobsin mukana uppoava Apple on vienyt digitaalisia palveluita huimasti eteenpäin, mutta nyt on aika tehdä tilaa uusille yrittäjille, uusille näkemyksille, jotka vievät kehitystä eteenpäin seuraavalle tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti