torstai 5. huhtikuuta 2007

Flowertower

Löysin tänään jälleen uuden mielenkiintoisen blogin, modernista designista raportoivan Inhabitatin. Sieltä löytyi heti muutama mielenkiintoinen uutinen. New York Magazinessa on käsitelty taannoin maanviljelyä pilvenpiirtäjissä. Kyseessä on isohko kasvihuone keskelle kaupunkia. Melko hieno idea kunhan tuotteet pysyvät suht luomuna. Tosin voisin olettaa, että pilvenpiirtäjässä kasvatettujen tomaattien torihinta voi alkuun olla melkoisen korkea. Mutta varmaankin isommassa metropolissa tuoreesta vihanneksesta maksetaan mieluusti hiukan ylimääräistä.

Norman Fosterin suunnittelema Gherkin torni Lontoossa saattaa myös saada pintaansa uudenlaiset paneelit, joissa voidaan kasvattaa nurmea ja joitakin muita viherkasveja. Ajatus on jälleen varsin mainio, Eipä nuo lasiseinät niin kovin kauniita silmälle ole enää, mutta ruohikko on aina muodikasta ja miksikäs sitä ei katselisi mieluusti myös talojen seinissä tulevaisuudessa. Tietysti tällainen puistojen vaakatasoon nostaminen ei auta yhtään koiranomistajien elämää eikä tarjoa kävelymahdollisuuttaa nurmi varpaanväleissä, mutta kyllähän se orgaaninen massa tuossakin muodossa varmasti saasteista ilmaa puhdistaa.

Bahrainin World Trade Centerissä taasen on kahden tornitalon välissä jättimäiset tuulivoimalan potkurit, jota myöden rakennus on huomattavasti omavaraisempi ja ekologisempi kuin monet virkasisarensa. Tämäkin on varsin tuettavaa arkkitehtuuria. Suomessa tuskin on poliittista tahtoa, arkkitehtuurista uskallusta saati sitten löysää rahaa laittaa vastaaviin moderneihin ja ekologisiin rakennusratkaisuihin. Sääli.

Lähteet:
Inhabitat via Core77

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti