tiistai 31. heinäkuuta 2007

Habitat 67 tarjoaa asumista betonikuutioissa

Suomessakin pitkään vallalla ollutta funktionalistista kerrostaloasumista pidetään usein varsin laatikkomaisena ja tylsänä, mutta betonikuutioistakin voi muodostaa jännittävän asuinympäristön. Tämän todistaa Montrealissa, Kanadassa sijaitseva Habitat 67, joka on alkujaan Israelilaisen sionistin ja sosialistin, Moshe Safdien luoma moderni asuntorypäs vuoden 1967 Montrealin maailmannäyttelyä varten.

Asunnot koostuvat 1-8 kuutiosta ja vaihtelevat kooltaan 60 neliöstä aina yli 460 neliön 4-kerroksisiin koteihin asti. Asunnoista on pyritty tekemään avaria useaan ilmansuuntaan avautuvilla suurilla ikkunanäkymillä sekä avoimilla terasseilla. Kompleksin asukkaille löytyy myös harrastusmahdollisuuksia tenniksestä murtomaahiihtoon. Asukkaille on tarjolla myös ilmainen oma linja-autokuljetus Montrealin keskustan ja Habitat 67:n välillä.

Kotimaisen lähiön betonikolossit ovat usein ensimmäinen mielikuva kerrostalosta, mutta kerrostalonkin voi tehdä myös toisella tapaa. Mielenkiintoisella ja inspiroivalla tyylillä. Jo pelkkä rakennuksen ulkonäkö saattaa olla ratkaiseva ihmisten henkisen hyvinvoinnin kannalta, eikä harmaa ja itseään toistava arkkitehtuuri kerrostalolähiöissä ruoki juurikaan mielikuvitusta tai herätä ajatuksia asukkaissaan. Ehkä joskus vielä huomataan arkkitehtuurin mahdollisuudet myös yhteisön hyvinvoinnin parantamisessa ja Habitat 67:n kaltaisia rakennuskomplekseja syntyy Suomeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti