torstai 19. heinäkuuta 2007

Vedenkierrätystä

Muutama vuosi sitten suureen ääneen medioissa rummutettiin harmaaveden hyötykäyttöä kotitaulouksissa, mutta syystä tai toisesta kohu loppui yhtä nopeasti kun alkoikin, eikä hienoon ideaan ole viimeaikoina törmännyt enää missään. Apartment Therapy: Chicago toi harmaavesikierrätyksen takaisin pinnalle esitellessään Aqus -nimistä kierrätysratkaisua.

Käytännössä harmaavesikierrätys tarkoittaa Aquksenkin tapauksessa kylpyhuoneen käsienpesualtaan käytetyn veden talteenottamista erilliseen säiliöön, josta sitä jatkokäytetään wc-pöntön vetämisen yhteydessä huuhteluvetenä. Ajatus on kerrassaan nerokas, sillä wc-pöntön huuhteluvedellä ei ole mitään tarvetta olla täysin puhdasta hanavettä. Lisäksi wc-pönttöä ja käsienpesuallasta käytetään usein samassa yhteydessä, jolloin pöntön vetämisen jälkeen tapahtuvan käsienpesun yhteydessä harmaavesisäiliö täyttyy uudestaan seuraavaa huuhtelukertaa varten.

Tällaisen järjestelmän soisi yleistyvän ja tulla jopa standardiksi uusien talojen rakentamisessa. Järjestelmä vähentää vedenkulutusta huomattavasti, jopa 26% kokonaiskulutuksesta. Tämä säästää kahden hengen taloudessa vuoden aikana noin 100 euroa vesilaskussa. Lisäksi tietysti on ajateltava oheisvaikutuksia kuten pienentynyt energiantarve kunnallistekniikan osalta, sekä jätevedenpuhdistamoiden osalta. Vuorokauden aikana vettä säästyy jopa 60-80 litraa kahden hengen taloudessa tämän kierrätysjärjestelmän avulla.

Lähteet
Aqus Toilet System via Apartment Therapy: Chicago
Motiva: Kodin energiankulutus: Vedenkulutus

3 kommenttia:

 1. Loistavaa! Joo, uusiin taloihin tuollainen pakolliseksi.
  Olisikohan tuollainen kallis asentaa vanhaankaan taloon? Eihän tuo ilmeisesti vaadi edes mitään ihmeellistä putkiremonttia, kytketään vain pönttö irti juomavesiputkesta ja vedetään yksi lyhyt putki lavuaarin ja vessan väliin. Kuulostaa helpolta. Minne voin jättää tilauksen?

  VastaaPoista
 2. Voi olla, että tuollainen lämmin ja hieman epäpuhdas säiliö muuttuu pian bakteeriviljelmäksi. En kyllä tiedä onko riski todellinen.

  VastaaPoista
 3. Yhtälaillahan wc-pöntön vesisäiliö voi siis muuttua bakteeriviljelmäksi? En kyllä näe tuon kannalta ongelmaa, etenkin kun Aqus-järjestelmässä on vielä suodatin, että lavuaarista hiukset ja muut isommat kappaleet menevät suoraan viemäriin, eikä kiertoon.

  VastaaPoista