torstai 23. elokuuta 2007

Harmaaveden kierrätystä itsetehtynä

Taannoin kirjoitin blogiini Aqus Toilet System -nimisestä harmaaveden kierrätysjärjestelmästä, jossa wc:n käsienpesualtaan vesi kierrätetään uudestaan wc-pöntön huuhteluvedeksi. Nyt Instructables tarjoaa ohjeet, kuinka tehdään itse pöntön yhteyteen pieni käsienpesuallas.

Yksinkertaisuudessaan ideana on ottaa wc-pöntön vesisäiliön kansi pois ja vaihtaa se pöytätasoon, jossa on pesuallas. Vesi altaalle tulee suoraan vesisäiliön täyttöputkesta, eli vesi juoksee altaaseen aina kun vessan vetää. Altaaseen tuleva vesi on täysin puhdasta, samasta vesijohdosta se tulee kuin vaikkapa keittiön kraanavesi.

Idea on yksinkertainen ja toteutukseen löytyy hyvät ohjeet. Ohjeistusta pitää kuitenkin hieman soveltaa, sillä ne on suunniteltu amerikkalaisille sivukahvasta vedettäville pöntöille. Käytännössä soveltaminen tarkoittaa pöytätasoon reiän tekemistä, josta vetokahva viedään läpi.

Ja kuten ehkä muistatte, tällainen järjestelmä saattaa säästää jopa 26% vedenkulutuksessa. Tyylikkäästi toteutettuna järjestelmä voi myös olla kaunis käytännöllisyyden ja ekologisuuden ohella. Alla vielä video vedenkierrätyksestä käytännössä.Lähteet:
Instructibles via Core77

2 kommenttia:

 1. Ihan hyvä ratkaisu, sopii asunto-osakeyhtiöissäkin toteutettavaksi. Hyödyn saa itselle, jos vedenkulutuksen mittaamiseen on asennettu huoneistokohtainen vesimittari, taitaa olla uusissa taloyhtiöissä jo suht yleistä.

  VastaaPoista
 2. Onko kukaan kuullut, että näitä kansia olisi myynnissä Euroopassa?

  Yhdysvalloista vastaavan systeemin voi ostaa 89 dollarilla, mutta kyseinen yritys ei tällä hetkellä tee toimituksia muualle maailmaan.

  Tällaiset ratkaisut ovat muuten muun muassa Japanissa melko yleisiä.

  Antti

  VastaaPoista