keskiviikko 15. elokuuta 2007

Televisio-ostoksilla internetissä

En nyt varsinaisesti ole vielä ostamassa uutta televisiota, vanha kun toimii toistaiseksi hyvin. Isompaan olohuoneeseen muuton myötä katseluetäisyys tulee kuitenkin kasvamaan sen verran, että uuden television hankinta tulee talouteen varmastikin ajankohtaiseksi. Puuttumatta vielä tässä tekstissä sen enempää itse televisioihin tai niiden tekniikkaan, ajattelin tarkistaa läpi kodinkoneliikkeiden verkkosivuja.

Gigantti
Gigantin sivut ovat navigoinniltaan selkeät, vasemmasta reunasta löytyy eri tuotekategoriat. Tuotteita mahtuu listaukseen paljon, mutta hakukriteerit ovat hieman kankeat ja sivulla on paljon pieniä elementtejä joka tekee palvelusta sekavan näköisen. Ehdottomasti plussaa Gigantille tulee mahdollisuudesta vertailla useamman tuotteen teknisiä tietoja rinnakkain. Hintataso Gigantissa on kohdallaan, 37" televisiot alkavat 879 eurosta ylöspäin ja alle 1000 eurossa on jo kiitettävästi valinnanvaraa. Gigantin tuotteet voi ostaa myös suoraan verkosta.

Anttila
Sivut ovat selkeämmät kuin Gigantilla. Valikoima on kuitenkin suppeampi ja halvimmatkin 37" mallit maksavat 1099 euroa. Myös varsinainen tuotesivu on Anttilassa selkeä, mutta hintana on todella suppeasti listatut tekniset tiedot. Verkkokauppa toimii kuten olettaa sopii. Anttila lienee hyvä ostopaikka sellaiselle ihmiselle, joka vain tahtoo television ilman teknistä jargonia ja on valmis maksamaan televisiostaan lähtökohtaisesti keskimääräistä enemmän.

Expert
Suurten ketjujen pettymys. Tuotekatalogi on ainoastaan hankalassa Digipaper-muodossa, joka muistuttaa siis tavallista selailtavaa lehteä selainikkunassa. Tavallaan lehden selailu on hirveän mukavaa ja käyttöliittymältään tuttua kaikille, mutta ainakin itselläni Digipaper hidastaa koko selaimen toimintaa hermostuttavasti. Expertillä on myös tuotehaku, mutta 37" LCD-televisioita haku ei suostunut löytämään yhtäkään. Itse tarjouslehdessä malleja on kaksi, hinnat alkaen lähes 1500 eurosta. Kun kyseessä on kuitenkin vuosi 2007, olisi Expertinkin aika panostaa kunnolliseen verkkokauppaan ja lopettaa tämä omien polkujen kulkeminen.

Veikon Kone
Tuotelistaus on selkeä, mutta tuotteiden järjestystä ei voi itse valita esimerkiksi hinnan mukaan järjestettäväksi. Myös tuotteiden nimet listauksessa on huonosti toteutettu. Kun vihdoin löysin oikeasta reunasta teemaryhmän yli 33" televisioille sain listauksen, jossa ei mitenkään ihmisten kielellä ilmoiteta kunkin television kokoa vaan koon joutuu itse päättelemään tuotenumerosta. Halvin 37" malli on 899e hinnaltaan ja valikoima on melko kattava. Tekniset tiedot ovat kerrottu joissakin malleissa, mutta ei kaikissa. Verkkokauppaa Veikon Kone ei tarjoa. Veikon Kone tarjoaa heti Expertin jälkeen huonoimman käyttökokemuksen.

Verkkokauppa.com
Pientä tekstiä ja loputtomia listauksia. Toisaalta Verkkokauppa.com tarjoaa kaiken tarkimman tuotelistauksen (pelkät 37"). Valinnanvaraa on runsaasti ja hintataso alkaa 799 eurosta ylöspäin. Teknisiä tietoja kerrotaan pihistellen, mutta oleellisimmat tiedot kyllä löytyvät. Verkkokauppa toimii loistavasti, myös toimitusajat kerrotaan heti tuotelistauksessa. Tuotteista ei valitettavasti aina ole kuvaa tarjolla, joten sisustajan täytyy lähteä liikkeeseen katsomaan mitä on ostamassa.

Pixmania
Sivusto on suhteellisen kirjava, jättäen itse tuotelistaukselle ahtaan tilan kaiken muun keskellä. Tuotteita voi selata vain valmistajan mukaan, mutta tämä ei erityisemmin haittaa mikäli aikaa selailuun on. Pixmania on testatuista kaupoista selkeästi halvin, tarjoten 37" Acer televisiota hintaan 644 euroa. Verkkokauppa toimii sujuvasti. Kaikesta sekavuudesta huolimatta kaupasta jää positiivinen kuva mieleen.

Musta Pörssi

Juuri kun sitä ajatteli, että Expert olisi pohjanoteeraus niin paikalle ponnistaa Musta Pörssi, jonka jätinkin tarkoituksella tänne loppukevennykseksi. Yrityksellä ei selvästikään ole mitään halua näkyä verkossa, niin onnettomilla sivuilla ovat nimittäin liikenteessä. Teksti on jälleen mikroskooppista ja sivujen ulkoasu ahtaana laatikkokokoelmana tuo mieleen äkkiä vuoden 1997. Tuotteista ei kerrota sivustolla mitään, sentään linkki Digiaika -sivulle, joka on jo huomattavasti tyylikkäämpi kokonaisuus, mutta tarjoaa vain digivastaanottimen sisältämiä televisioita. Näin ollen lähtöhintakin kipuaa hulppeaan 1300 euroon 37" malleissa. Verkkokauppaahan ei tietenkään käydä. Digiaika -sivulla on laskuri, joka näyttää paljonko on aikaa analogisten lähetysten loppumiseen. Joku olisi saanut asentaa Mustan Pörssin toimistolle jo aikaa sitten kellon, joka näyttää näin kankeiden verkkosivujen ajan loppumisen vuoteen 2000 mennessä.

Kannattaa muistaa myös palvelut kuten MBnetin hintaseuranta, jossa on listattuna lukematon määrä televisioita ja muuta elektroniikkaa. Toinen vastaava palvelu on Vertaa.fi, joka toimii kenties vielä hieman paremmin etenkin viihde-elektroniikkaa hankittaessa.

1 kommentti:

  1. Eikös siitä jo ollut puhetta, että se on vaan tyhmää ostaa Gigantista? (Nyt on varoitettu)

    VastaaPoista