perjantai 18. tammikuuta 2008

Design-poliisi valvoo kaikkialla

Mikäli rumat kirjasimet, liian pienikokoinen teksti, toistuvat kirjoitusvirheet tai silmiä särkevä taitto tuntuu päivittäiseltä kiusalta, kannattaa kääntyä Design Policen puoleen. Valppaasti yhteiskunnan graafista ulkoasua vahtaavan poliisin kotisivuilta löytyy tulostettavia tarrapohjia myös oman käden oikeuteen uskoville.

Muotoilupoliisin työ on kuitenkin nuoralla tanssimista, sillä onhan kauneus usein katsojan silmässä. Toisaalta omassa blogissanikin minua häiritsee muutamakin muotoilullinen seikka, joille en yksinkertaisesti mahda mitään. Palstojen tasaaminen vasempaan reunaan aiheuttaa uskomattomia liehuja oikeassa reunassa. Vaihtoehtona on toki käyttää tekstin tasausta molempiin reunoihin, mutta tämä aiheuttaa Design-poliisin tarroissakin mainittujen jokien syntymistä sanojen väliin. Toivomuslistalla onkin, että Google lisäisi Bloggeriin joskus tavutuksen suomen kielelle.

Toisaalta joskus typografiaan ja taittoon liittyvien ongelmien ja suoranaisten virheiden havaitseminen on helppoa. Taisi olla vuosi 2003 kun Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolla oli pöytien nimikyltit ja ruokalistat toteutettu Comic sans -fontilla, joka oli allekirjoittaneen ja monen typografiaan enemmän tutustuneen mielestä suoranainen etikettivirhe.

Toisaalta tälläkin hetkellä sorrun itse tietoiseen tekniseen virheeseen käyttämällä päätteellistä tekstiä verkossa, vaikka tutkitusti päätteettömän (mm. Arial) tekstin käyttö digitaalisessa sisällössä parantaa lukunopeutta. Muotoseikoissa ei taida olla täydellisiä voittajia koskaan, joten Design Policen tarroille on käyttöä varmasti niin nyt kuin tulevaisuudessakin.

1 kommentti:

  1. Niin ja muotoseikat eivät saisi estää sisällön rakentelua. Mutta sinulla näyttää olevan aikaa molempiin!

    VastaaPoista