torstai 17. tammikuuta 2008

Applelta superohut kannettava

Apple julkaisi MacWorld 2008:ssa uuden MacBook Airin, joka on yhtiön aiempia kannettavia tietokoneita ohuempi ja kevyempi. Laitetta on ohennettu jättämällä turhat liittimet pois laitteen sivuilta. Jäljelle ovat jääneet vain mini-DVI ulkoisen näytön liittämiseen sekä yksi USB-liitin lisälaitteita varten.

Idea on hyvä, sillä suurin osa nykyisten kannettavien tietokoneiden liittimistä juontaa hamaan mikrokivikauteen ja lähes kaikki toiminnot voidaan nykyisin hoitaa langattomasti. Kuulokkeet toimivat Bluetoothin avulla, monessa kodissa käytetään jo langatonta WLAN-verkkoa ja niin edelleen.

Siltikin ihmetyttää Applen aggressiivinen hinnoittelu. Eikä tässä tilanteessa tarkoiteta erityisen halpaa hintaa. Nopeasti kehittyvässä tietokonemaailmassa jo antiikkiset 1,6 ja 1,8 GHz taajuuksilla hyrräävät suorittimet eivät oikeuta paikkaansa uuden mikron ytimenä, vaikka näillä työnteko toistaiseksi täysin sujuvasti onnistuukin. Myös suunnattoman suuri hintaero kiintolevyllä varustetun mallin (1700 euroa) ja Solid State Drivella varustetun mallin (2900 euroa) välillä on käsittämätön. Etenkin kun tämänkaltaisessa mikrossa Flash-muisteihin perustuva SSD on erittäin käytännöllinen ominaisuus liikkuvien osien vähentyessä ja akun keston parantuessa.

En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteikö ylihinnoitellut MacBook Airit pian löytäisi kotiaan Suomessakin jokaisen vähänkään vakavammin otettavan mediatyöläisen kainalosta.

6 kommenttia:

 1. En usko että tietokonemarkkinoilla on varaa kovin paljoa itseään ylihinnoitella. Varsinkaan juuri esitellyn tuotteen kanssa. Noi SSD-levyt kai maksaa ihan kohtalaisesti.

  Eikös 1,6 ja 1,8ghz prossut oo vielä ihan nykyaikasia? Kuitenkin kyseessä on Core 2 Duot.

  VastaaPoista
 2. 2*32Gt Compact Flash 644€ +
  IDE-Compact Flash -adapteri 29,90€

  Joten aika paljon on vielä ilmaa tuossa Applen hinnassa. Itse olen ajatellut oman läppärin muuttamista CF-korteilla toimivaksi, mutta kahdella 16Gt kortilla, jolloin hinnaksi tulisi adaptereineen noin 290 euroa. Linux, GIMP ja Open Office mahtuisivat kyllä hyvin tuohon 32 gigaankin :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Hobla vaan :)
  http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-9206-9209
  Lexar tosiaan laittaa 1500$ hintalapun 64gb ssd:lleen...
  Ero muistikorttien käytössä ja kunnon ssd:ssä on nopeudessa: noillahan pitäis olla reippaampi siirtonopeus (satoja megoja sekunnissa?)

  VastaaPoista
 5. Ainiin, ja miten buutataan cf-kortilta? :D

  VastaaPoista
 6. Käsittääkseni tuo IDE-sovitin saa aikaan sen, että kone näkee CF-kortin ihan tavallisena kiintolevynä. Ja siirtonopeus on kyllä tosiaan hitaampi tuolla kotikutoisella SSD-virityksellä.

  Toivottavasti noiden hinnat nyt tulis alas vauhdilla kuitenkin, on sen verran hyvä edistysaskel pörrääviin magneettikiekkoihin nähden.

  VastaaPoista