tiistai 22. tammikuuta 2008

Miestenlehtien estetiikkaa

Suomessa viime vuosikymmeninä lyttyyn poljetun miesten kulttuurin elävä keulakuva on jo 55 vuoden ajan ollut yhdysvaltalainen Hugh Hefner, kuuluisan Playboy-lehden perustaja. Vastaavia, hyvällä maulla toteutettuja miestenlehtiä ei Suomessa olla nähty aikoihin jos koskaan. Slitzin kaltaiset yritykset ovat olleet säälittävää pop-kalastelua ilman kunnollista sisältöä tai tarkoitusta.

Amazon-verkkokauppa myy nyt Playboy-lehdistä sitä osaa, jota ei lueta artikkeleiden vuoksi. 720-sivuinen Playboy: The Complete Centerfolds kokoaa yksiin kansiin kaikkien Playboy-lehtien keskiaukeamatytöt, eli niin sanotut Playmate of the Monthit. Sarja alkaa itseoikeutetusti ensimmäisen lehden keskiaukeamatytöllä, joka sattui olemaan Marilyn Monroe.

Tyylikkääseen salkkuun kootun kokoelman hinta on laskenut alkuperäisestä 340 eurosta huomattavasti mukavampaan 166 euroon. Tällä rahalla saa itselleen 55 vuoden ajalta naiseutta ylistäviä, hyvällä maulla toteutettuja valokuvia. Uusi haastaja Playboy-estetiikalle on vuonna 2004 Kööpenhaminassa alkunsa saanut S Magazine, joka kerää eri valokuvaajien otoksia kansiin kahdesti vuodessa. Kuvitukseen voi tutustua myös S Magazinen kotisivuilla.

Itse en ole Playboyta tai S Magazinea tilannut, vaan näiden sijasta luen Esquirea ja vastikään tilaamaani Detailsia, jotka toki ovat tyyliltään huomattavasti konservatiivisempia. Kotimaisia lehtiäkin olen testannut, mutta kuten sanottua, niistä ei ole vastinetta ulkomaisille vastineilleen. Suurimpana puutteena koen vakavan sisällön, poliittisten artikkeleiden ja oikeasti merkityksellisten henkilökuvien puuttumisen.

Itse toivoisin 70-luvulla parhaimmillaan olleen miestenlehtibuumin paluuta. On ilo lukea tuon aikakauden Vip tai Tekniikan maailma -lehtiä, joissa huolellisten artikkeleiden seassa saattoi nähdä myös tyylikkäästi valokuvattua naiskauneutta. Nykyisistä, kotimaisista "miestenlehdistä" puuttuu täysin estetiikka ja naiskauneuden ylistäminen. Tilalle on jossakin vaiheessa tullut halventava, halpa ja huonolaatuinen porno. Ei ihme, että nykyään seksuaalisuuden neutraaliakin esittämistä pyritään rajoittamaan kaikissa mahdollisissa julkaisuissa.

1 kommentti: