lauantai 19. joulukuuta 2009

Perinteinen joulukakku

Oman jouluni makeisiin herkkuihin ovat perinteisesti kuuluneet joulutortut, piparit ja suklaa. Avomieheni oli kuitenkin saanut töissä palan hedelmäkakkua, ja esitti toiveen sellaisen leipomisesta kotonakin. Siispä reseptin hakuun.

Kysyin ensin (niin kuin aina) neuvoa äidiltäni. Hän kehotti valitsemaan sellaisen reseptin, jossa kakun paistoaika on tarpeeksi pitkä ja lämpötila matala, jotta kakku paistuisi oikeanlaiseksi. Sellaista koitin etsiä ensin internetistä, jossa olikin monenlaisia tarjolla, mutta päädyin sitten lopulta kuitenkin Hyvää ruokahalua -kirjasta löytyneeseen ohjeeseen. Hyvää ruokahalua -kirja on leivontakirja, joka on koottu Suuren Suomalaisen Kirjakerhon jäsenten lähettämistä resepteistä, joten niitä ainakin luultavasti on testattu myös ihan tavallisissa kotikeittiöissä.

Taikinan tekeminen oli suhteellisen helppoa, paitsi että lopulta se alkoi olemaan jo niin paksua, että sekoittaminen kävi vaivalloiseksi. Itse käytin kakkuun cocktail-kirsikoiden lisäksi kultaisia rusinoita ja sukaattia. Kakku paistui uunissa n. tunnin ja 20 minuuttia ja irtosi vuuasta helposti. Maku oli kuulemma oikeanlainen, itse en voi sietää cocktail-kirsikoiden makua, joten maistelin kakkua vain hiukan reunasta. Kaunis siitä ainakin tuli, jos ei muuta!


Perinteinen joulukakku

250 g voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
4 isoa kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kirsikkamehua (käytin kirsikkapurkissa ollutta lientä)
1 prk (n. 200 g) cocktail-kirsikoita sokeriliemessä
2 dl rusinoita
100 g mantelirouhetta
(1 dl sukaattia, leikattuja aprikooseja tms.)

Voitele ja korppujauhota suuri rengasvuoka (n. 2 l).

Hiero pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa hyvin välillä. Hämmennä taikinaan jauho-leivinjauheseosta juoksettumisen välttämiseksi ja lopuksi kaikki jauhot. Mausta taikina kirsikkamehulla ja sekoita taikinaan lopuksi jauhoissa pyöritellyt kirsikat, rusinat ja mantelirouhe. Kaada taikina vuokaan.

Kypsennä kakkua 160 asteessa reilu tunti. Tarkista kakun kypsyys. Anna kakun jäähtyä hetken vuoassa, irrota sitten vuoasta ja kumoa jäähtymään.

Kakku säilyy hyvin ja sen rakennetta ja makua voi muuttaa lisäämällä suluissa olevia aineita.

(Resepti: Hyvää ruokahalua - toimittanut Anna-Maija Tanttu)

Tässä vielä jouluinen tervehdys kaikille lukijoille: amaryllis on puhjennut kauniisti kukkimaan.

1 kommentti: