maanantai 25. tammikuuta 2010

TVkaista lopetusuhan alla

Yksi 2000-luvun parhaista kotimaisia verkkopalveluista, TVkaista, on joutunut tekijänoikeusjärjestöjen teräviin kynsiin. Maksuttomilta televisiokanavilta ohjelmia tallentava TVkaista sai ÄKT:n ja Kopioston lisäksi kimppuunsa Suomen suurimmat televsioyhtiöt YLE:n, MTV Median, Nelosen ja Sanoma Televisionin. Jostakin kumman syystä nämä yhtiöt kokevat kuluttajia oivasti palvelevan tallennuspalvelun uhaksi toiminalleen. TVkaista toimii ikään kuin verkkoon rakennettuna tallentavana digiboksina, joka säilyttää kaikkien ilmaiskanavien kaikki ohjelmat kahden viikon ajan näiden esitysajankohdasta eteenpäin. Noin 100 euroa vuodessa maksavassa palvelussa jopa neuvotaan, että palvelun käyttäjällä tulisi olla TV-lupamaksu maksettuna, joten lähtökohdat ovat tasan samat kuin tallentavan, joskin suurella kiintolevyllä varustetun digiboksin kanssa. Näin siis kuluttajan näkökulmasta.

Poliisiratsian TVkaistan tiloihin aiheuttaneet mediajätit puolestaan väittävät TVkaistan rikkovan tekijänoikeuksia jakamalla käyttäjilleen katseluoikeuksia keskitetysti tallennettuun mediasisältöön. Uljaasti nämä kotimaan marionetit vielä väittävät TVkaistan olevan uhka jopa kansainvälisten elokuvayhtiöiden taloudellisille intresseille, kertoo Iltalehti verkkosivuillaan. Jopa media-alan koulutuksen saaneen kuluttajan on kovin vaikea nähdä TVkaistassa uhkaa. Kuluttajalle lopputulos on sama tallentaako ohjelman ylikalliille tallentavalle digiboksille vai tuleeko tallennettu ohjelma verkosta valmiiksi MPEG-tiedostona, jota voi katsella kätevästi myös kannettavasta mediasoittimesta. Televisiokanavat tai kehitykseltään seisahtuneet digiboksivalmistajat eivät juurikaan tarjoa vastaavaa palvelun tasoa.

Mikä tekee asian todella mielenkiintoiseksi on se, että tietoliikenneyhtiö Elisa tarjoaa vastaavaa tallennuspalvelua, mutta kyseistä yritystä vastaan ei ole aloitettu oikeustoimia. Elisan osakkeista lähes 20 prosenttia on valtion omistuksessa. Millainen valtion irvikuva teettää YLE:n johdolla poliisijohtoisen takavarikointeihin tähtäävän ratsian pienyritykseen, joka tarjoaa samaa palvelua kuin valtio itse? Kyse ei ole edes selvästi laittomasta toiminnasta, sillä TVkaistasta on tarkoitus tehdä vasta ennakkotapaus tallennuspalveluntarjoajien kukistamiseksi. TVkaistan asiakkaana toivon, ettei tämä farssi johda syyteharkintaan ja Suomen ainoan mediamaksun todella ansaitsevan mediapalvelun sulkemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti