maanantai 31. tammikuuta 2011

Kangastaululla eloa ja äänenvaimennusta


Lähes koko syksyn hiljalleen askartelemani kankainen seinätauluni päätyi vihdoin vuoden jo vaihduttua paikalleen sohvan ylle. Sohvan takana oleva tyhjä vaalea seinä kaipasi pitkään jotain elämää pintaansa ja kun totesin olohuoneeni kaikuvan kiitos tyhjien seinien, päätin napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja ripustaa seinälle jotain, mikä vaimentasi myös kaikua tehokkaasti. Näin päädyin kangastauluun. Ja nyt summaan lyhyesti sen, miten valmistin tämän seinäelementin.

Tarvikkeet
4kpl 100 cm pitkää puulistaa (esim. 5x10 mm)
1 kpl reilun neliömetrin kokoisen kankaan
10 kpl ohuita, n. 10 mm pitkiä puuruuveja
Nastoja
Rautalankaa

Rakenna puulistoista nelikulmainen kehikko ruuvaamalla nämä kulmistaan toisiinsa. Kiinnityksen kanssa tulee olla varovainen, sillä lista halkeaa helposti mikäli väännät ruuvia liian nopeasti ja liian syvään ohueen puuhun. Mikäli haluat tehdä kehikosta tukevamman, hanki pienet ruuvinrei'illä varustetut kulmaraudat, joiden avulla kiinnität puut kulmista toisiinsa.

Levitä kangas lattialle kuvio alaspäin ja aseta puukehikko kankaan päälle. Kohdista kuvio haluamaasi asentoon ja taita kangas yhdeltä sivulta puukehikon reunan ympäri. Kiinnitä kangas nastoilla kehikon sisäreunaan ensin keskeltä listaa ja tästä vuoroin keskinastan vasemmalle ja oikealle puolelle, kohti kulmia edeten.
Kiinnitä kangas mahdollisimman lähelle kehikon kulmia lyödyillä nastoilla. Katso kuitenkin ensin, että kulmaan syntyy siisti taitos kankaasta. Ensimmäisen reunan kiinnitettyäsi, kiinnitä kangas tätä vastapäiseen reunaan. Varmista jatkuvasti, että kangas pysyy kireällä kehikon alla tätä kiinnittäessäsi.

Kun kaikki sivut on kiinnitetty tukevasti, on aika leikata ylimääräinen kangas pois. Kangas kannattaa leikata pois melko läheltä kiinnitysnastoja, jottei kehikon sisään jää roikkuvia kangassuiroja, jotka saattavat sopivassa valossa kuultaa taustalta pintakankaan läpi.

Ruuvaa vielä kehikon kahdelle vastakkaiselle sisäsyrjälle ruuvit siten, että niiden kannat jäävät selvästi ylös puusta. Näihin ruuveihin voit kiinnittää hieman löysäksi jätetyn rautalangan, josta taulu ripustetaan seinällä olevaan ripustuskoukkuun.

Taulu on helppo uusia kyllästymisen koittaessa vain kangasta vaihtamalla. Kuvan taulun kangas on ostettu edullisesti Eurokankaan tilkkuvalikoimasta, josta muutamalla eurolla saa mitä erilaisempia kuvioita ja kangasmateriaaleja seinälleen. Myös listojen kokoa ja paksuutta muuttamalla taulusta saa helposti persoonallisen näköisen ja muotoisen. Voit myös hankkia vaahtomuovia kankaan taakse kehyksen täytteeksi, jolloin taulu toimii entistäkin paremmin ääntä eristävänä seinäelementtinä ja kaikujen poistajana.

1 kommentti:

  1. Joskus muinoin kiinnitin kankaan styrox-levyn päälle ja pistin seinälle: kiinnitys oli helppoa, kun styroksin sai "painettua" nauloihin. Todennäköisesti toimii myös vaimentavana elementtinä. Ei toki yhtä hienoo kuin tyylikkäästi rimoista rakennettu, mutta kelpasi silloiseen tarkoitukseen.

    Sittemmin on tullut tehtyä öljyväritauluhankintoja, joten olen luopunut kangaselementeistä :)

    VastaaPoista