sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Länkkäripata

Kartanon keittiössä tehdään tällä kertaa miehiseen makuun niin luonteeltaan kuin valmistustavaltaankin hioutunutta pataruokaa. Olen kummastellut, miksi kokkaamisen pitäisi olla niin vaikeaa, että ruoan valmistamiseen tarvitaan vähintään tusina raaka-ainetta ja kolme tai useampikin pataa ja kattilaa, kasa mittakippoja sekä muita astioita, kun hyvää ruokaa saa valmistettua myös alla olevalla ohjeella ilman ylenpalttista tiskiä, rahan- ja ajankäyttöä.


Länkkäripata
400 g Jauhelihaa (sika-nauta 1,99 €)
400 g Papuja (vaaleita tomaattikastikkeessa 0,75 €)
400 g Tomaattimurskaa (ei pakollinen, n. 0,69 €)
1 kpl Paistinpannu (mielellään korkeareunainen)
1 kpl Paistolasta
Tilkka oliiviöljyä

Lorauta oliiviöljy paistinpannulle ja pilko jauheliha öljyn päälle. Ruskista jauheliha reilulla keskilämmöllä (esim. 4/6) välillä sekoittaen. Makutottumuksista riippuen voit vain ruskistaa lihan tai käristää sen hieman tummanruskeaksi, jolloin maku on hieman voimakkaampi ja liha kuivakampi.

Kaada seuraavaksi tölkillinen papuja kastikkeineen lihan sekaan. Sekoita muutaman minuutin välein.

Lämmitä liha-papuseosta kunnes suurin osa nesteestä on höyrystynyt pois ja ruoka alkaa näyttää kohtuullisen kiinteältä.

Lisää kiinteäksi paistuneeseen liha-papuseokseen tölkillinen tomaattimurskaa. Tomaattimurskaa käytettäessä tomaattikastikkeessa olevat pavut voi korvata ruskeilla suolaliuoksessa olevilla pavuilla.

Paista liha-papu-tomaattiseos kiinteäksi.

Huomaa, että tomaattimurskalla on paha tapa roiskua paistettaessa. Helppo tapa välttää sotkut on hankkia roiskesuojus, jollaista myy mm. Ikea hintaan 2,95 €. Tiheä ritilä päästää läpi höyryn, mutta ei rasva- tai muita roiskeita. Pesu onnistuu astianpesukoneessa tai kokkauksen jälkeen nopeasti harjalla.


Valmis Länkkäripata tarjoillaan mielellään matalalta lautaselta sellaisenaan tai lisukkeiden, kuten pepperonin tai tomaatin kera. Ruokajuomaksi sopii parhaiten maito tai mieto olut. Aterimiksi riittää kätevästi pelkkä haarukka tiskimäärän minimoimiseksi. Huomaathan, että kyseessä on erittäin proteiinipitoinen ruoka, joka antaa kropalle hyvät ainekset vaikka seuraavan aamun kuntotreeniä varten.


Länkkäripataa voi myös piristää, kuten yllä olevassa ohjeessakin paljastetaan, erilaisilla papuvaihtoehdoilla ja jättämällä tomaattimurska pois. Ruokaa voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi jauhelihan paistovaiheessa jauhelihamausteella, sekä myöhemmin suolalla ja tomaattimurskaa tai tomaattikastikkeen sisältäviä papuja käytettäessä tomaattimausteella.

Meksikolaisempaa henkeä ruokaan saa vaikka chilillä, jolloin ruokajuomaksi kannattaa valita korkearasvaista maitoa mahdollista poltetta liennyttämään. Länkkäripadan luonteeseen kuuluu, että aterian voi valmistaa tarvittaessa kätevästi myös leirinuotiolla aitoon cowboy-tyyliin.

2 kommenttia:

  1. Hieno resepti, tämä tuleekin kokeiluun heti huomenna jahka Teatterilta pääsee kotio. Sivuillesi eksyin Youtube profiilisi kautta (jos profiilisi on "zeroic" ja olet kommentoinut erästä videotani: "Hyvä Jykä & Kake!". Mielenkiintoni heräsi äärettömästi ja nyt haluaisin tietää mistä tunnemme?
    -Kari

    VastaaPoista
  2. Lisäsin hieman poppamiehen savuaromia. Toimii hienosti cowboy-henkeen!

    VastaaPoista