maanantai 14. maaliskuuta 2011

Sillanpään muistoissa

Tämä teksti jatkaa aiemmin aloittamaani, kirpputorilta löytämieni vanhojen kirjojen esittelyä. Tällä kertaa vuorossa on sananen suuren suomalaisen, Tampereen nykyisessä lyseon lukiossa oppinsa saaneen Frans Emil Sillanpään tuotannosta.

Kerron ja kuvailen, 1954, F.E. Sillanpää
"Kun on vielä pieni poika, on miehellä lupa päästää railakka vihellys keskellä valtakunnan pääkaupunkiakin, katukäytävää talsiessaan. Poliisia ei ole aivan lähellä ja jos olisikin niin hän tuskin vaivautuisi edes mitään sanomaan, kiinnikäymisestä puhumattakaan. Katsoisi ehkä vain sellaisella poliisimaisella alkukatseella, joka ei ole suopea eikä vihainen, vaan sellainen toteava."

Näin kuvailee Sillanpää nuoruutensa kuria ja järjestystä ajalta, jolloin aikamiehen ei sopinut julkisesti vihellellä, saati sortua tätäkin pahempiin järjestyshäiriöihin. Kirjassaan Sillanpää summaa lyhyiksi novelleiksi muistoja elämänsä varrelta, osan nuorelta ja osan vanhemmalta iältään. Kerron ja kuvailen päästääkin lukijan loikkaamaan hetkeksi Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen suuren suomalaisen pään sisään.

Kirjan hinta Pelastusarmeijan kirpputorilla oli tasan kaksi euroa, josta kanta-asiakaspäivien kunniaksi sain vielä 30 % alennusta. Ei siis lainkaan paha löytö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti