sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Säästä polttoainetta - siivoa autosi!

Tuntuvatko ajokilometrit sinustakin kalliilta? Oman auton, oli se sitten vanha tai uusi, bensiini-, diesel- tai hybridimalli, polttoainetaloudellisuutta voi parantaa muutamilla kaikkien saatavilla olevilla perusmuutoksilla. Edullinen ja helppo tapa on psykologinen; kevennä kaasujalkaasi. Tunnustan, ettei tämä aina toimi omalla kohdallani, paitsi puhtaalla autolla.

Vahaus suojaa myös ruosteelta.
Puhtaalla autollako vaikutusta ajamiseen? Yksittäisissä testeissä on todettu puhtaan auton kuluttavan jopa 7 % vähemmän polttoainetta pitkillä matkoilla kuin likaisen vastaavan mallin (Hybridmile.com). Tässä on taatusti vaihtelua automallin ja mittaajan mukaan, eikä puolueetonta tutkimusta aiheesta ole tähän hätään saatavilla. Maalipinnalla oleva karhea lika kuitenkin vaikuttaa auton ilmanvastuskertoimeen, joten auto kannattaa jo tästä syystä pestä ja vahata riittävän usein.

Olen huomannut itsessäni lisäksi mielenkiintoisen piirteen - autopesun jälkeen ajan rauhallisemmin, taloudellisemmin ja kohteliaammin liikenteessä. Puhtaalla autolla ajamisessa on tiettyä arvokkuutta. Verrattakoon ilmiötä miehen käyttäytymiseen riippuen siitä kuuluuko tämän vaatetukseen kravatti vai huppari. Ihmismieltä on helppo huijata muuttamalla ulkonäköä muuttamalla. Tämä vaikuttaa varmasti myös autoillessa.

Puhtaat valot ovat turvatekijä.
Auton siivoaminen pelkästään ulkoisesti ei vielä riitä, vaan myös sisätilojen on oltava siistit itsepetoksen täydellistämiseksi. Romut kannattaa kerätä pois lattioilta pyörimästä, pölyt pyyhkiä ja takakontti tyhjentää. Romuvapaa auto on paitsi miellyttävämpi ajaa, myös kevyempi ja polttoainetaloudellisuudessa tämä on valttia. Kevyemmän kuorman liikuttaminen vaatii vähemmän voimaa moottorilta ja näin moottori vaatii vähemmän polttoainetta. Ei siis kannata kuljettaa turhaa painoa tavaratilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti