sunnuntai 7. elokuuta 2011

Eläväistä tekniikkaa autoon

Kuluttajille suunnattu tekniikka on viimeisen 20 vuoden aikana muuttunut yhä huomaamattomammaksi ja jatkuvasti läsnäolevammaksi. Laitteista on tullut lähes orgaanisia automatisoituja apuvälineitä. Näin saattaa jatkossa käydä myös  auton koreille. Esimakua mahdollisesta tulevaisuuden kehityssuunnasta antaa Da Feng futuristisella konseptillaan, Project Flakella.Da Feng ei ole ensimmäinen eikä varmasti tunnetuin orgaanista korirakennetta suunnitelleista, sillä myös mm. BMW on esitellyt ajotilanteen mukaan muovautuvaa koritekniikkaa. Da Fengin konseptissa ei kuitenkaan muunnella laajoja pintoja yhtenäisenä kappaleena, vaan kori koostuu pienistä liikkuvista pinnoista, joilla voidaan hallita auton käytöstä maaston mukaan sekä ilmanvastusta muuttaen.

Levyjen liikkeellä voidaan tehostaa maaefektiä ja saada auto näin vakaammaksi ääritilanteissa. Myös äkkijarrutuksissa liikkuvat koripaneelit voivat auttaa toimimalla ilmajarruna. Koko kori puolestaan toimii myös joustavana elementtinä, tehden epätasaisella pinnalla ajamisesta turvallisempaa.

Ajatus tilanteen mukaan sopeutuvasta korirakenteesta ei ole teknisesti mahdoton toteuttaa, mutta ajatuksella vie varmasti aikansa päätyä tuotantomalleihin asti, mikäli Flaken viitoittamalle tielle ikinä edes päädytään.

Lähde: CarBuzz

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti