keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Kyyttömaito saapui kaupunkiin

Heinäkuun 20. päivä vietettiin Tampereella Armas Maitokaupan virallisia avajaisia. Intiimin kyläkaupan tunnelmaa huokuva pieni myymälä oli vielä osittain viimeistelyvaiheessa, mutta perinteisiä, käsityönä ja luonnonmukaisesti valmistettuja tuotteita riitti hyllyssä liikkeeseen tulleille uteliaille vierailijoille. Tarjolla oli myös silminnähtävää riemua antavia maistiaisia.

Armas-perheen ja yhteistyökumppaneiden tuotteisiin lukeutui todella vihreitä kasviksia, muhkeita patonkeja, vadelmia, juustoja, lihaa ja tietenkin erilaisia nestemäisiä maitotuotteita kuten jogurttia ja makumaitoja. Testaamani mustikkajogurtti sisältää mustikkaa, pastöroitua kyyttömaitoa, hillosokeria ja hapatetta. Makua voi kuvailla ainoastaan aidoksi; mustikkajogurttia puhtaimmillaan ja aidoimmillaan. Hieman makeaa, viileänä raikastavan kevyttä ja pehmeää. Mielenkiintoisesti maun ollessa erinomainen, koko isoa purkillista ei tullut syötyä kerralla loppuun, vaan herkkua jätti mieluusti seuraavaan aamuunkin.

Hellepäivän janojuomaksikin erinomaisesti sopiva 100 % kyyttömaito puolestaan on tavallista maitoa suussasulavampaa ja hieman makeampaa, ilman hyla-maidon kaltaista ällöttävää makeuspommia. Pastöroimaton, homogenoimaton täysmaito oli myynnissä sellaisenaan sekä maustettuina, pirtelömäisinä versioina 2,5 dl:n lasipulloissa. Yksityiskohtana mainittakoon, että lasipullojen hinnassa on mukana 30 sentin pantti, jonka saa takaisin palautettaessa pullo takaisin Armas Maitokauppaan. Maitoa on tulossa myöhemmin myyntiin myös litran astioissa.

Hintataso on luonnollisesti hieman korkeampi kuin marketien hyllyillä, mutta aidot maut ovat ehdottomasti silloin tällöin pienen lisäsatsauksen arvoisia. Hinnat ovat myös varsin kilpailukykyisiä keskustan kahviloiden kanssa ja liikkeessä olikin myös pieni pöytänurkkaus paikanpäällä herkuttelua varten. Voin lämpimästi suositella maistamiani tuotteita, mustikkajogurttia sekä kyyttömaitoa kaikille palan maalaismakua kotiinsa kaipaaville.

Armas Maitokauppa sijaitsee Tampereen keskustassa osoitteessa Tuomiokirkonkatu 17.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti