keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Samsung Navibot -robotti-imurin käyttökokemuksia

Olen jo jonkin aikaa pohtinut, miten mahtavat toimia robottipölynimurit tavallisessa taloudessa. Toki esittelyvideoiden jättimäisissä, kalustamattomissa aulatiloissa imurit siivoavat paikat huolellisesti, mutta miten olisikaan toiminnan laita kalustetussa huoneistossa. Hintatasoa aikani seurailtuani sopiva tarjous Samsung Navibot -sarjan perusmallista VCR8845:stä osui vihdoin kohdalle ja päätin antaa robotille mahdollisuuden.

Käytön helppoutta

Navibot ei ole varsinainen imuri, vaan pikemminkin sähkötoiminen lakaisukone. Kiekkomaisen laitteen laidoilla on kaksi pyörivää harjasta, jotka keräävät roskat ja pölyn seinien vierestä ja heittävät nämä pohjassa olevan spiraalimaisen harjaksen eteen. Pohjan karkea harja kerää tehokkaasti roskat ja pyöräyttää ne muoviseen, irrotettavaan säiliöön. Tästä säiliöstä roskat ja pölypallerot voi tyhjentää kaatamalla roskapussiin.

Navibotia hallitaan laitteen päällä olevilla painikkeilla tai kaukosäätimellä. Olen käyttänyt itse vain kaukosäädintä ohjaamiseen. Toiminnoista löytyy jonkin pienen alueen tehosiivous, järjestelmällinen koko huoneiston siivous sekä maksimitehosiivous. Automaattisen täyssiivouksen päätteeksi laite palaa automaattisesti latausasemalleen ja on noin kolmessa tunnissa jälleen täydellisesti lataantunut. Käyttöaikaa tällä latauksellta tulee noin tunnin verran, joka riittää ainakin kaksion siivoamiseen erinomaisesti. Ajastus toimii tässä perusmallissa määrittelemällä se, monenko tunnin kuluttua imuri lähtee automaattiselle siivouskierrokselleen. Kalliimmat mallit voi ajastaa toimimaan päivittäin tiettyyn kellonaikaan. Viiveajastus ei itselleni ole ollut ongelma, laitan aamulla töihin lähtiessäni tai illalla nukkumaan mennessäni ajastuksen valmiiksi alkamaan puolilta päivin kun olen itse töissä.

Siivoustulos tyydyttävä

Laitteen kyky siivota lattialta pölyä ja pieniä roskia yllätti erinomaisuudellaan. Sängyn alta Navibot keräsi kaiken pölyn ja nukkamatoillakin laite suristaa eteenpäin päättäväisesti pohjassa olevan harjan tonkiessa matosta irtopölyä tehokkaasti irti. Matto on kotiin tullessa aina mukavan pörheä Navibotin jäljiltä. Ongelmia aiheuttavat kynnykset ja tuolien jalat sekä huonekalut, joiden alle n. 10 cm korkuinen laite ei mahdu. Lattioilla ei saa myöskään olla irtonaisia sähköjohtoja, sillä näihin imuri takertuu helposti kiinni johdon imeytyessä keskiharjaksen ympäri. Siivoustulos paranee huomattavasti kun ennen kierroksen alkua siirtää huonekaluja siten, että imuri pääsee kiertämään pölyisimmät paikat vaivatta.

Kynnyksistä laite selviää hyvin suurehkojen vetävien pyörien ansiosta. Omassa huoneistossani 1,5 cm korkuinen kynnys ei laitetta pysäytä. Etenkin ensimmäisellä käyttökerralla laite törmäilee melko paljon huonekaluihin ja seiniin, mutta jo toisella kerralla koneella on muistissa jonkinlainen kartta huoneistosta, joten se osaa varoa seiniä ja paikallaan pysyneitä huonekaluja paremmin. Törmätessään esteeseen laite peruuttaa välittömästi taaksepäin, siirtyy pienen matkan sivulle ja yrittää kiertää esteen. Robotin seurailu on välillä mielenkiintoista, sillä tuntuu aivan kuin pikkuapuri pohtisi sähköiset aivonsa puhki jonkin esteen muotoa mittaillessaan ja etsiessään parasta reittiä tämän ympäri.

Samsung Navibot VCR8845:n mukana tulee myös yksi virtuaaliseinä. Nyrkinkokoinen laite asetetaan lattialle ja sillä voidaan luoda yksi kuvitteellinen seinä, jota Navibot ei ylitä. Tällä tavoin imuria voi estää liikkumasta alueille, joilla on esimerkiksi paljon irtorojua tai lattialla olevia sähköjohtoja. Virtuaaliseinän toinen toiminto on virtuaaliovi, jonka voi asettaa esimerkiksi eteisen ja olohuoneen väliin. Imurin aloittaessa olohuoneesta, se ei saa virtuaaliovea auki, eikä siirry eteiseen ennen kuin koko olohuone on puhdistettu. Kalliimmissa malleissa virtuaaliseiniä/ovia tulee mukana kaksin kappalein. Itse käytän virtuaaliseinää rajaamaan keittiöremontin vuoksi kodissa olevia tavararöykkiöitä pois imurin siivousreitiltä.

Onko robotti-imurista hyötyä?

Kyllä Samsung Navibotista hyötyä on kodin siistinä pitämisessä, sitä ei käy kiistäminen. Laitteen hintaa ei voi verrata imureiden hintoihin, vaikka tuntuukin äkkiseltään siltä, että Navibotin hinnalla ostaisi todella hyvän perinteisen imurin. Perinteisen imurin käyttö kuitenkin vaatii aikaa ja aikahan on tunnetusti rahaa, sillä miksipä samaa aikaa ei käyttäisi mieluummin vaikka aurinkoisesta kevätsäästä patiolla nauttimiseen? Toki koti on yhä imuroitava välillä perinteisellä menetelmällä, mutta entistä harvemmin tarvitsee imurinvarteen tarttua, kiitos robottiapulaisen. Suosittelen robotti-imuria etenkin työkiireisille ja kaikille muille kaltaisilleni siisteysintoilijoille, jotka arvostavat passiivista vapaa-ajanviettoa vailla halua hääriä jatkuvasti kodin askareiden parissa.



Ostopäätökseen johtanut tarjous löytyi Prismasta, jossa Samsung Navibot VCR8845:n hinta 20.4.2012 oli S-Etukortilla 299 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti